2020. december 28., 14:29

A vészhelyzetet ismételten, legfeljebb 40 nappal meg lehet hosszabbítani

A szlovák törvényhozás elfogadta a vészhelyzet meghosszabbításának lehetőségét biztosító alkotmánytörvény módosítását.

Fotó: TASR
Az újságírók a parlament földszintjén, tévéképernyőn keresztül kísérhették figyelemmel az ülést

A képviselőknek harmadik nekifutásra sikerült megszavazniuk a módosítást.

A kormány – legfeljebb 40 nappal - ismételten meghosszabbíthatja a kihirdetett veszélyhelyzetet. A döntést azonban a parlamentnek kell jóváhagynia.

Ez az állambiztonságról szóló alkotmánytörvény módosításából derül ki, amelyet hétfőn fogadott el a parlament. A módosításról rövidített eljárásban tárgyaltak.

A jelenlévő 94 képviselőből 91 támogatta a változtatást. Egy képviselő volt a módosítás ellen, egy tartózkodott, egy pedig nem szavazott.

A kormány a gyakorlatból szerzett ismeretekkel indokolta a módosítást. Azt állítják, hogy az új típusú koronavírus okozta helyzetet nem lehet objektív módon megoldani a veszélyhelyzet idején, amely az eddigi törvény szerint legfeljebb 90 napig lehet érvényben.

parlamenti szavazás - vészhelyzet meghosszabbítása
Fotó:  TASR

A veszélyhelyzet ismételt meghosszabbítását újabban a parlamentnek kell jóváhagynia. Ez egyfajta „alkotmányos biztosíték” a hatalomelosztás, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerében. Ezt a „biztosítékot” vezetik be a veszélyhelyzet ismételt kihirdetésekor is.

Az olyan veszélyhelyzetre érvényes korlátozásokat és kötelezettségeket is meghatározzák, amelyet nem a járvány kitörésével kapcsolatos életveszély vagy egészségügyi kockázat miatt hirdettek ki.

A képviselők elfogadták többek között Milan Vetrák (OĽANO) módosító javaslatát, mely szerint a törvényben ezentúl explicite benne lesz, hogy a veszélyhelyzet az ország egész területén is kihirdethető. Vetrák szerint ez eddig nem volt egyértelmű, és a szakemberek véleménye sem volt ezzel kapcsolatban egyöntetű.

A törvénymódosításról szóló szavazást korábban már kétszer elhalasztották, mivel - a karantén miatt – nem tudott elég koalíciós képviselő jelen lenni az ülésen. Az alkotmánytörvény módosításához ugyanis 90 képviselői szavazatra van szükség. A koalíciónak azok után sikerült elegendő képviselőt biztosítania, hogy a tiszti főorvos új rendelete lehetővé tette a parlamenti képviselők, a miniszterek és az államfő számára, hogy pozitív koronavírusteszt ellenére is végezhessék a munkájukat. Ehhez azonban több feltételt is szabtak.

A parlamenti ülésteremben fóliafallal választották el a pozitív teszteredménnyel rendelkező, illetve a karanténban lévő képviselőket. Az érintett képviselőknek külön bejáratot és védőmaszkot biztosítottak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.