2020. december 28., 09:54

A honatyák, miniszterek és az államfő akkor is járhatnak munkába, ha koronavírusosak

A legfőbb állami tisztségviselők, mint amilyenek a parlamenti képviselők, a tárcavezetők, a köztársasági elnök vagy éppen  a főügyész, pozitív COVID-19-teszt vagy koronavírus-fertőzöttel való találkozás után is dolgozhatnak. Ezt a kivételt a Közegészségügyi Hivatal új rendelete biztosítja. Hétfő délután rendkívüli ülés lesz a parlamentben, legutóbb a koalíciónak a karantén miatt nem volt jelen elég képviselője.

szlovák parlament ülése
Fotó: TASR

Az új rendelet értelmében a legmagasabb állami tisztségeket betöltők dolgozhatnak abban az esetben, ha a munkahelyükről való hiányzással veszélybe sodornák az állam menetét vagy rendkívüli feladatok megoldását.

A feltétele ennek az, hogy ne legyenek klinikai tüneteik, FFP2 reszpirátort és kesztyűt hordjanak, fertőtlenítsék a kezüket és korlátozzák a munkahelyen való mozgást. A változás vonatkozik a Számvevőszék elnökére, az ombudsmanra és a Legfelsőbb Bíróság elnökére is.

A parlamenti képviselőknek hétfőn olyan törvénymódosításokról kell dönteniük, amelyek lehetővé tennék a veszélyhelyzet meghosszabbítását további 40 nappal, valamint, az Alkotmánybíróságról szóló törvényt érintenék.

Ennek célja, hogy az Alkotmánybíróság felülvizsgálhassa a veszélyhelyzet meghosszabbításáról hozott döntést. A módosításokról való szavazást már kétszer elnapolták, először azért, mert a koalíciónak a karanténban lévők képviselői miatt nem volt jelen elegendő képviselője.

Az új rendelet az FFP2 reszpirátorok viselését is meghatározza. A karantén elhagyásának esetében kilégző szelep nélkülieknek kell lenniük, vagy pedig sebészmaszkkal kell eltakarni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.