2022. március 30., 11:34
Frissítve: 09:52

A kormány elutasítja a Mikulec elleni bizalmatlansági indítványt

A kormány nem ért egyet a Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvánnyal, melyet parlamenti képviselők egy csoportja nyújtott be.

Roman Mikulec
Fotó: TASR

Erről a kabinet a szerdai ülésén döntött. A Mikulec leváltását célzó rendkívüli ülés összehívását a Smer-SD kezdeményezte. Az ellenzék szerint a miniszter képtelen kezelni az ukrajnai háború által kiváltott menekültválságot, és ezért kisebb magáncégekre bízta a válságkezelést.

A kormány által szerdán elfogadott határozat leszögezi: a háború első napjától kezdve minden határátkelőn jelen voltak a belügyminisztérium alá tartozó intézmények - a válságkezelés és a járási hivatalok, a rendőrség, valamint a Tűzoltó- és Mentőszolgálat emberei.

A médiában ismertetett esetek egyikében sem történt hivatali hatáskörrel való visszaélés, korrupció vagy klientelizmus, bár a Szlovák Köztársaság kormánya megérti, hogy ez elképzelhetetlen az ellenzéki képviselők számára, akik évek óta alkalmazzák ezeket a praktikákat a saját javukra"

- áll a kormányhatározatban. Eszerint a magáncégek nem irányítják a válságkezelést, csupán segítik a menekültek koordinálását az SZK területén. Mivel az állam kapacitása "akkor és ott elérte a határait", alapos mérlegelés után a tárca a magánszektor bevonása mellett döntött. A kormány kiemeli azt is, hogy az ellenzék által támadott, 2 517 025,20 eurós szerződés csupán keretmegállapodás.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.