magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. augusztus 5., 12:49

Robert Fico sincs már biztonságban. Összedől a kártyavár?

Amikor tavaly tíz évvel a Gorilla-akta megjelenése után vádemelés indult Jaroslav Haščák ellen, az fordulópontot jelentett, mert megszakadt a csendes politikai megegyezés évtizede, miszerint a nagyok közül a legnagyobbakhoz nem nyúlunk.

robert fico
Fotó: TASR/AP

Amikor ezt a Smer oligarchája, Jozef Brhel elleni vádeljárás követte, nyilvánvalóvá vált, hogy Haščák nem volt az első és utolsó, a kivizsgálás nem áll meg a volt állampárt kulcsjelöltjeinél, írja a Miroslav Výboh ellen indult vádeljárás kapcsán a denníkn.sk.

A Výboh elleni vádeljárás azt jelenti, hogy már Robert Fico sincs biztoságban, és szimbolikusan ott kopogtatnak már Peter Pellegrini ajtaján is.

Výboh nem alárendeltje Ficónak, nem parancsokat teljesít, hanem parancsokat osztogat. Ő Fico barátja. A vádeljárás rossz hír tehát Ficónak és Pellegrininek is. Mindkettőjüknek tudnia kell már hónapok óta, hogy a NAKA nyomozása a végrehajtóktól a megrendelők és a főnökök felé araszolgat, vagyis a „mi embereink” felé, véli az aktuality.sk portál.

Ladislav Bašternák egy pozsonyi csaló volt, Peter Hraško és Robert Krajmer a főnökeik parancsaira hallgattak, Dušan Kováčik meg teljesítette, amit teljesítenie kellett.

A feladatok eloszlottak, de ők valójában nem a nagy főnöki asztalnál ültek, és ha le is ültették őket néhanapján oda, csak azért, hogy figyeljék, hogyan játszanak a nagyok.

A kijelentés, hogy Miroslav Výboh állítólag kenőpénzt adott Peter Pellegrininek, kiválthatja a Hlas főnökének haragját, de az a kijelentésen semmit sem változtat. A Pénzügyi Igazgatóság és a rendőrség kihasználásáról szóló kijelentéseket Igor Matovič és Andrej Kiska politikai lejáratására, ízekre szedheti ugyan Fico a sajtótájékoztatóján, ám valójában gondban van.

Ma már nagyon sok információ áll rendelkezésre, és a korrupciós bűncselekmények kivizsgálása nem Igor Matovič vagy Roman Mikulec politikai megrendelésére történik.

A speciális ügyészség a nyomozókkal együtt megszűntek a politikusok biztonsági őrei lenni, és megkezdték a különösen súlyos bűncselekmények kivizsgálást,

írja az aktuality.sk

Pillanatnyilag még nem tudni, hogy Výboh magától megjelenik-e a rendőrségen. Brhel letartóztatása után ez inkább meglepetés lenne.  Ha nem így lesz, nyilván nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene, és a monacói tiszteletbeli konzuli címe sem biztos, hogy segíthet rajta.

Fico számára fontos, miként viselkedik majd Výboh. A Smer személyes kincstárnoki hírneve már évekkel ezelőtt megelőzte.

Ha van valaki, aki tudja róla azt is, amit más nem, az nagy valószínűséggel éppen Výboh lehet.

Csakhogy ennek az országnak a leghosszabb ideige szolgálatban lévő miniszterelnökének a gondja az, hogy még Výboh hallgatása sem garantálja, hogy a nyomozók egy nap nem kopogtatnak majd az ő ajtaján is. Mert ha Výboh sorra került, bárkivel megtörténhet ez, véli a dennikn.sk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.