2023. január 15., 11:51

Robert Fico megoldaná a helyzetet

A legnagyobb ellenzéki párt, a Smer-SD vezére, Robert Fico szerint az állam alkotmányos szervei működésképtelenné váltak, a kormánykoalíció szétesett, a kormány iránti bizalom elfogyott és képtelen a kellő időben megfelelő döntéseket hozni.

Robert Fico
Fotó: TASR

Ebből a helyzetből egy sikeres népszavazás jelenthet kiutat, amely lehetővé tenné az  Alkotmányt módosítását és az előrehozott választások kiírását.

Az államfő által megbízott hivatalnok kormányt nem tekintené megoldásnak, mivel úgy látja, hogy kevés esélye lenne bizalmat kapni a parlamentben.

Elméletileg ugyan lehetséges a politikai lyukak foltozgatása a rendes választások kiírásáig, de ezt az ellenzéki vezető nem tudja ténylegesen elképzelni. Felállítani egy hivatalnok kormányt, de nem rendelkezni parlamenti többséggel - ez az állam stabilitásával való hazárdjáték - állítja Fico azzal összefüggésben, milyen sok problémát kellene a kabinetnek megoldania.

A kormány vezetésével ideiglenes megbízott Eduard Hegernek azt az igyekezetét, hogy 76 szavazatot gyűjtsön össze a törvényhozásban, amely megtámogatná a kormányát, informális aktivitásnak tartja és jelenleg nagyon távol áll a sikeres megvalósulástól.

Fico úgy véli, hogy a helyzet megoldását az előrehozott választások kiírása jelentené, de az Alkotmánybíróságnak a népszavazási petícióval kapcsolatos 2021-es döntése miatt hiányoznak az ehhez szükséges eszközök.

Káosz alakulhat ki, amely ebben a pillanatban nagyobb fordulatszámra kapcsol és fokozódni fog a 2023-as év folyamán egészen a 2024-ben esedékes rendes választásokig, ami azonban ezt az országot elképesztően károsítaná"

- fogalmazott a Smer-SD elnöke.

Azt a forgatókönyvet, hogy az Alkotmány módosítását és az azt követően kiírandó előrehozott választásokat a parlament képes legyen megszavazni, számos képviselő, akinek nem sok esélye lenne a következő parlamentbe is beülni nem szeretné támogatni. Ezért a megoldást a január 21-i népszavazás jelentheti, amelyen  a választók dönthetnek az Alkotmány módosításáról.

Arra a kérdésre, hogy mekkora az esélye annak, hogy a részvétel meghaladja az érvényességhez szükséges 50 százalékot, Robert Fico azt válaszolta, hogy ez nem lesz könnyű, ezért kívánják más ellenzéki pártokkal együttműködve mozgósítani a választókat, hogy vegyenek részt a népszavazáson.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.