2022. február 9., 11:35
Frissítve: 2022. feb. 9. 13:17

RENDKÍVÜLI: Megszavazta a parlament az amerikaiakkal kötött védelmi szerződést

Az előzetes ígéret szerint ma délelőtt 11 órától szavazott volna a parlament az amerikaiakkal megkötött védelmi együttműködésről. Bár az ülés, a tegnapival ellentétben, nyugalomban zajlott, némi csúszással sikerült csak szavazni a szerződésről.

parlament
Fotó: TASR/AP

A parlament jelenlévő 140 képviselőjéből 79-en megszavazták a védelmi szerződést, így már csak Zuzana Čaputován múlik annak életbelépése. 

Az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš a sajtó érdeklődésére elárulta, frakciója támogatni fogja a szerződés megszavazását, de azt nem tette egyértelművé, hogy az összes képviselőjük támogatja-e. Ficóék az ülés elején azt javasolták, a parlament szavazzon a szerződésről szóló szavazás elhalasztásáról, de a SMER-SD javaslata végül nem ment át a parlamenten, mindössze 54 képviselő támogatta az indítványt.

A megállapodás értelmében az amerikai fegyveres erők használhatják a Malacka-konyhai és a szliácsi katonai repülőteret, illetve más létesítményeket. Szlovákia ezeket ingyenesen bocsátja az USA rendelkezésére. A megállapodás tíz évig érvényes. Ezt követően is érvényben marad, vagy egyéves felmondási idővel felmondható. Kormányzati tisztségviselők kijelentették, hogy a megállapodás nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását és önállóságát. Az ellenzék azonban bírálja a megállapodást, és azt hangoztatja, hogy amerikai katonai bázisok létesítése zajlik Szlovákiában, valamint hogy az amerikai csapatok az orosz határhoz akarnak közelebb kerülni, és megnyirbálják a szlovák állami szervek hatásköreit.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök támogatta a megállapodás megkötését, és igyekezett eloszlatni a lakosság egy részének aggodalmait, ezért nyilatkozatot csatolt a dokumentumhoz, amely tartalmazza a szerződés azon részeinek értelmezését, amelyek a legtöbb kérdést felvetik. Az amerikai fél is csatolta saját záradékát, amely az elnök asszony szerint összhangban van a szlovákkal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.