2020. november 3., 12:40

"Rendkívül csalódott vagyok", mondja a kisebbségi kormánybiztos a teszteléskor sok helyütt ignorált kétnyelvűség kapcsán

Habár az önkormányzatok emberfeletti munkát végeztek az országos tesztelés során, mondja Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, csalódásra ad okot, hogy sok olyan településen, ahol a törvény ezt előírná, nem figyeltek a tájékoztatás kétnyelvűségére.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Képünk illusztráció.

A kormánybiztos ugyanakkor külön köszönetét fejezte ki azon önkormányzatoknak, akik ezekben a nehéz időkben is ügyeltek arra, lakosaikat a törvényeknek megfelelően, kétnyelvűen tájékoztassák. 

A kétnyelvűség magától értetődő kell, hogy legyen az ilyen különleges események idején, amikor a szükséges információk közlése hozzájárul az ország állampolgárainak biztonságához és életük megvédéséhez.

- fogalmazott Bukovszky. 

A hatályos törvények értelmében azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya két egymást követő lakosságszámláláskor legalább 15%, az egészségügyi, életvédelmi, biztonságtechnikai információkat az államnyelv mellett az adott kisebbség nyelvén is kötelező közzétenni.

Megosztás
Címkék