2020. április 1., 20:46

Remišová nem támogatja a teljes leállást, a Sme rodina valószínűleg igen

Veronika Remišová (Za ľudí), a beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes nem ért egyet az ún. blackout javaslatával, ami az ország teljes leállását jelentené. Az ötlettel szerdán állt elő Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök. A Za ľudí nem támogatja, hogy az állam a teljes leállással tovább rontsa az amúgy is rossz gazdasági helyzetet. A blackout az emberek lelkiállapotára is rossz hatással lenne, ráadásul a vírus Remišová szerint a teljes leállás után újra felüthetné a fejét.

Fotó: TASR
Veronika Remišová

Remišová megjegyezte, hogy a világon több olyan ország is van, amelyek a szlovákiainál enyhébb óvintézkedések mellett is meg tudtak birkózni a járvánnyal.

Jelentősen többet kell tesztelnünk, hatékonyabban kell felderítenünk a fertőzöttek kapcsolatait, és lehetővé kell tennünk, hogy az enyhébb tüneteket mutató betegek ne otthon, az egész családjukat megfertőzve lábadozzanak”

– mondta Remišová.

Emellett biztosítani kell a szükséges védőfelszerelést, valamint a fertőtlenítéshez szükséges eszközöket az egészségügyi intézményekben és az idősek otthonaiban.

Remišová rámutatott: Szlovákia gazdasága nagyon nyitott, az élelmiszerek és az egyéb létfontosságú áruk behozatalát nem állíthatjuk le.

Az emberek mozgásával a vírus is terjed. Így újra felütné a fejét, az ország valamiféle lekapcsolása után is. Az egészségügyi rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy ellenőrzés alatt tartsa a fertőzés terjedését. Eddig sikerült, és bízom benne, hogy az állami szervek maximális erőkifejtésének és az állampolgárokkal való együttműködésnek köszönhetően továbbra is sikerülni fog”

– tette hozzá.

A Sme rodina valószínűleg támogatná az ún. blackout ötletét
A jelen pillanatban rendelkezésünkre álló adatok alapján valószínűleg támogatnánk ezt az alternatívát annak érdekében, hogy minél gyorsabban visszatérhessen az élet a normális kerékvágásba. A párt azonban csak azután foglal végérvényesen állást, hogy részletekbe menően megvizsgálta ezt a kérdést”

– közölte Michaela Jurcová, a mozgalom szóvivője.

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes elutasította a javaslatot. Úgy véli, olyan kísérlet lenne ez, amely tönkretenné a gazdaságot. Hozzátette: amíg nem történik valami rendkívüli, nem fogja támogatni az ötletet.

A miniszterelnök szerdán mutatta be a Szlovákia „lekapcsolásáról” szóló javaslatot. Ez azt jelentené, hogy pár hétre minimálisra korlátoznák az emberek mozgását, katonai fegyelmet vezetnének be és a katonaság szervezné az ellátást. Egy ilyen átmeneti állapot a kormányfő véleménye szerint lehetővé tenné, hogy a gazdaság a lehető legrövidebb időn belül újrainduljon, ellenkező esetben nagyon sokáig elhúzódhat a válság.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!