2020. április 1., 16:57
Frissítve: 18:50

Itt az első konfliktus? Sulík ellenzi, Matovič belengette a blackoutot, vagyis azt, hogy minden leálljon az országban

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes határozottan ellenzi a gazdaság felszámolására irányuló kísérleteket. Ilyen kísérletnek nevezte Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök blackout-javaslatát, vagyis a veszélyhelyzet bevezetését, azt, hogy néhány hétre minden leálljon az országban. Sulík azt mondta, hogy ha csak nem történik valami rendkívüli dolog, ellenezni fogja a javaslatot.

Igor Matovič, Richard Sulík
Fotó: TASR
Hacsak nem történik rendkívüli esemény, ha nem lesz napi 1000 halott, mint Olaszországban határozottan ellenezni fogom a gazdaság felszámolására irányuló kísérleteket"

- reagált Sulík a miniszterelnök szerdán benyújtott javaslatára.

Az úgynevezett blackout Matovič elmondása szerint azt jelentené, hogy minimalizálnák az emberek mozgását, katonai fegyelmet vezetnének be, és a katonaság szervezné az ellátást.

Kormányfő: A blackout idején veszélyhelyzet és katonai fegyelem lenne érvényben

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök elképzelése szerint a „blackout”, vagyis Szlovákia „lekapcsolása” idejére - néhány hétre - veszélyhelyzetet hirdetnének ki. Ez azt jelentené, hogy minimálisra korlátoznák az emberek mozgását, katonai fegyelmet vezetnének be, és a katonaság szervezné az ellátást.

Egy ilyen átmeneti intézkedés a kormányfő véleménye szerint lehetővé tenné, hogy a gazdaság a lehető legrövidebb időn belül újrainduljon, ellenkező esetben nagyon sokáig elhúzódhat a válság.

A miniszterelnök szerint egészségügyi szempontból sikerült térdre kényszeríteni a vírust. Hozzátette: ahhoz, hogy a vírus terjedését a minimálisra csökkentsék, és így életeket menthessenek meg, a karanténnak nagyon sokáig el kell húzódnia. Ezáltal azonban megfojtják a gazdaságot.

A gazdaság, akárcsak a vírus, térdre kényszerült. Most ez a helyzet”

– tette hozzá.

A kormányfő szerint a jelenlegi helyzet akár egy évig is eltarthat, ha nem fejlesztik ki addig a védőoltást.

„Ez pedig hosszú távon gazdasági halálhoz vezet. Ezt a véleményemet több közgazdász is osztja” – hangsúlyozta.

Szlovákiának jelenleg Matovič szerint két választása van. Az egyik, hogy alacsonyan tartják a fertőzöttek számát, de a gazdaság haldokolni fog. A másik út az, amelyet például a kínai Vuhanban választottak: drasztikus higiéniai óvintézkedések bevezetésével a vírust nagyon gyorsan, szinte teljesen sikerült eliminálni.

„Azt szeretném, ha közösen döntenénk arról, melyik úton induljunk el” – tette hozzá a kormányfő.

Egy ilyen döntéshez társadalmi konszenzus szükséges

Matovič szerint nagyon gyorsan, egy-két héten belül meg kell születnie a döntésnek.

Nagyon gyengék lennénk, ha a döntést csak nyáron hoznánk meg”

– fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az ún. totális blackout idején az autógyárak és más üzemek is zárva maradnának.

„Minél inkább vissza tudjuk fogni a mobilitást és nélkülözni a nem létfontosságú dolgokat, annál jobb esélyhez juthatunk, és annál rövidebb ideig fog tartani a teljes leállás” – hangsúlyozta, hozzátéve:

az új típusú koronavírus miatt naponta mintegy 70 millió euró a gazdasági veszteség.

Matovič szerint egy ilyen döntéshez társadalmi konszenzus szükséges. Úgy véli, a teljes leállást hetekkel előre be kell jelenteni.

Nem tudom most megmondani, hogy mikor kerülne rá sor, ez egy ötlet, egy lehetséges út”

– válaszolta a kormányfő egy újságírói kérdésre.

Az embereknek a blackout, illetve a veszélyhelyzet idején katonai fegyelemnek kellene alávetniük magukat, és minden tevékenységüket fel kellene függeszteniük erre az időszakra. Az alapvető ellátást továbbra is biztosítanák.

A kormányfő hozzátette: az ingázók blackout esetén választhatnának, hogy külföldön vagy Szlovákiában maradnak-e inkább.

A határokat hermetikusan lezárnánk, hogy a minimálisra csökkentsük a kockázatot. Az ingázók ebből a szempontból jelentős kockázatot jelentenek”

– mondta.

A veszélyhelyzet visszavonása után is érvényben maradnának a szigorú higiéniai intézkedések, továbbra is ellenőriznék például az országba érkezőket.

Megosztás
Címkék