Reagált Kádár Krisztián vádjaira Egyházkarcsa polgármestere, Gódány László

2021. április 6., 17:26
ma7

Portálunk is beszámolt róla, hogy múlt héten vallomást tett a bíróságon H. Lehel perében Kádár Krisztián, az egykori Sátor-banda 25 évre ítélt tagja.

Kádár Krisztián maffia
Fotó: TASR

Kádár akkor azt állította, Egyházkarcsa hivatalban lévő polgármestere, Gódány László is érintett volt a maffiaügyekben. 

2021. március 30., 15:41

Kádár Krisztián: Sátornak nem lehetett ellentmondani

Likvidálták azt, aki nem csinálta, amit Sátor akart.

Az üggyel kapcsolatban az Aktuality hírportál jelentetett meg hosszabb cikket, az alábbiakban ezen írás legérdekesebb részeiből szemezgetünk. Mielőtt rátérnénk, Kádár hogyan keverte bele Gódányt az ügybe, előbb egy kis történeti visszatekintéssel érdemes indítani.

A kétezres évek végén Sátor Lajos már tíz éve bujkált a rendőrök elől, de aktívan dolgozott azon, hogy önmaga feltétel nélküli feladása helyett egy jobb megoldást találjon. Azt már korábban tudni lehetett, hogy Sátor 2009-ben találkozott az akkori főügyésszel, Dobroslav Trnkával a 63-as út mentén fekvő alistáli halastónál, ahogy azt is, hogy kicsivel később egy komáromi halászcsárdában Milan Lučanskýval is beszélt, ő ekkor a szervezett bűnözésért felelős rendőri csoport parancsoka volt. Trnka visszautasította, hogy segítsen a maffiafőnöknek is, ahogy Lučanský is, aki később egy készülő könyvhöz adott interjúban azt mondta a találkozó kapcsán, 

Mit kellett volna tennem? Felállni a magyar csárdában az asztaltól és azt kiabálni, Hilfe, Hilfe? Nem tudok magyarul. Mire lett volna az jó? Sátor feláll és elmegy. (...) a beszélgetés során a feladás részleteiről tárgyaltunk, de fogalmam sem volt róla, biztosan Sátorral beszélek-e.

Ezen a "tárgyaláson" Kádár Krisztián is ott volt. Múlt heti vallomásában ismerte el, hogy a találkozó célja az volt, Sátor minél kedvezőbb feltételeket alkudjon ki a rendőrségnél, s a legfontosabb, ne varrják a nyakába Pápayék meggyilkolását (ezt Kádár szerint egy ukrán bérgyilkosra akarták kenni). Sátor ezért, vallotta Kádár,

150 ezer eurót volt hajlandó fizetni.

Ennek az összegnek a felét azonban Lučanský kérésére letétben kellett elhelyezni, s itt jön képbe Egyházkarcsa polgármestere Kádár szerint, ő ugyanis azt vallotta, Gódány Lászlónál hagyták a pénzt. Lučanský a Sátorral való találkozásának tényét nem tagadta, a kenőpénz elfogadását azonban kategorikusan cáfolta. Kádár a bíróságon azt mondta, a pénzt ő maga adta át Gódány "Zoltánnak" (Kádár rossz keresztnevet mondott). A vallomás után az ügyész közölte, a különleges ügyészi hivatal kivizsgálja Kádár vallomását.

Gódány is reagált

"Piszkos hazugság! Honnan is ismerhettem volna 2010-ben Milan Lučanskýt?!" - reagált az őt ért vádakra a polgármester. Gódány azt mondja, csallóköziként nyilván tudomása volt a dunaszerdahelyi maffiáról, az ő falujából is több ember eltűnt, három a mai napig nem került elő. 

Harminc éve vagyok Egyházkarcsa polgármestere. Ha tudnák, mit tettek itt ezek az emberek. Külön könyvet lehetne megtölteni vele. (...) De ezekkel az emberekkel én nem is találkoztam.

- mondta Gódány a hírportálnak.

A polgármester azt mondja, nem ismert senkit, aki korábban a Sátor-banda tagja lett volna. Sátor egykori barátnőjét, az azóta elhunyt Csörgő Juditot ismerte csak, aki Bősön a Most-Híd helyi szervezetében politizált, azt viszont nem tudta, hogy Csörgő és Sátor egy párt alkotnak. Hogy Kádár miért vallhatott ellene a bíróságon, arról Gódánynak fogalma sincs. Szerinte politikai támadás vagy irigység állhat a dolog mögött, valakik így próbálják lejáratni őt. 

gódány lászló
Gódány László polgármester egy néhány évvel ezelőtti falunapon. Kép forrása: kostolnekracany.sk

A polgármester kijelentette, fel fogja jelenteni Kádárt a vádak miatt.

Kádár vallomásában egyébként a Smer egykori képviselőjét, a későbbi alkotmánybírót, Mojmír Mamojkát is megnevezte. Róla csak annyit mondott, "ő is benne volt az ügyben".

Az aktuality.sk megkereste Mamojkát is, aki természetesen tagadta a vádakat. Azt mondta, 2010-ben fogalma sem volt arról, ki az a Milan Lučanský.