cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 30., 20:02

Rába-Duna-Vág Területi Társulás: Szlovákia és Magyarország közös érdekeinek szolgálatában

Közgyűlést tartott Diószegen a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás. A hat megye által létrehozott társulás célja, hogy támogassa a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés keretében született programokat, többek közt a turizmus, a kultúra vagy a környezetvédelem területén.

Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás
Galéria
+2 kép a galériában
Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás - együtt a szlovák -magyar határszakasz szolgálatában
Fotó: Szomolai Andrea

Az eddigi tevékenységeinek értékelését tartotta meg közgyűlés formájában március 30-án a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás. A csoportosulás tagjai, Pozsony, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nagyszombat, Nyitra megye egyben kitűzték a jövőbe mutató célokat.

Példa a kormányok számára

„Lezárult egy Európa uniós programozási időszak, amelyből sikeresen merítettünk. A kispályázatokra több mint hatmillió eurót merítettünk, és most is nagyjából hatmillió áll majd rendelkezésünkre” – magyarázta a találkozó célját portálunknak Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke. Éppen arra készülnek fel, miként tudják majd legsikeresebben meríteni, illetve szétosztani a pályázati összegeket. Ebben a kérdésben az irányító hatóságnak a csoport tagjai, a megyék számítanak.

Települések pályázhatnak, ötvenezer euró értékben kaphatnak támogatást, olyan módon, hogy ebből 25 ezernek Magyarországon, 25 ezernek Szlovákiában kell maradnia és partneri/testületi kapcsolatok kellenek hozzá.

Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás
Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás - együtt a határmenti települések szolgálatában
Fotó:  Szomolai Andrea

A csoportosulásnak van egy közös költségvetése és titkársága, a hatékonyságot, az együttműködés körülményeit kell megbeszélni egy-egy ilyen közgyűlésen – tette hozzá Berényi.

Ki kell emelni, hogy ami az Európai Uniótól megszerezhető számunkra, mi azt százszázalékosan merítjük. Ez egy példa lehet a kormányok számára is. További fontos dolog, amit ki kell emelni, hogy ebben a már tíz éve működő csoportosulásban baráti és együttműködési kapcsolatok vannak. Ebben a nagyon érzékeny szlovák-magyar kapcsolatban ez egy fontos elem.

Mindig egy kicsit ünnep az, ha találkozunk. A koronavírus időszaka alatt ez nem sikerült, csak online tarthattuk a kapcsolatot. Személyesen viszont tudunk beszélni a tágabb kapcsolatokról is, amelyet a megyék vezetőinek van módja pozitívan befolyásolni” – magyarázta Nagyszombat megye alelnöke, aki a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás szakmai bizottságának elnöke is egyben.

Nagyszombat megye elnöksége alatt

A Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás segítségével addig 126 projekt támogatása valósult meg, ez 270 szervezet és település sikere is.

A lényeg, hogy nem csak saját forrásokból, hanem az Európa Unió támogatásával is tudnak fejlődni a határmenti régiók. Az egyszerű együttműködésen, falunapok, fesztiválok szervezésén, eszközpark kiépítésén túlmutató történet ez.

A csoportosulás elnöke jelenleg Nagyszombat megye, ez a poszt kétévente, rotációs alapon változik. Nagyjából fél év múlva kerül át az elnökség Magyarországra.

Az alapszabályzat szerint az ország, amelyik adja az elnököt, az nem adhatja a felügyelőtanács elnökét. Nagyszombat megye már negyedszer ad elnököt.

A közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke kiemelte a projekteken keresztül számos zarándokhely, szabadtéri edzőpark és játszótér is kiépült már, valamint rengeteg emlékművet is sikerült felújítani. Az aktív turizmus elősegítésének érdekében például Nyárad és Tápióbicske partnerségében épült egy többgenerációs rekreációs park, Bajta községben felújították a népi tradíciók házát, valamint pontonhíd épült Fél községben. De a sikeres projektek között jegyezhető az alsószeli kemencepark létrehozása is. Számos iskolázást, turisztikai attrakciót, workshopot és találkozót is megszerveztek már ezekből a projektösszegekből.

„Ebben az évben fő célunk új kihívásokat elfogadni, hogy a jövőben további partnerkapcsolatok alakulhassanak ki” – emelte ki Nagyszombat megye elnöke.

Barátságban a szlovák – magyar határszakaszon

Popovics György Komárom-Esztergom Vármegye elnöke kiemelte, ennek a csoportosulásnak több mint tízéves a története. A közgyűlésen köszönte meg a partnereknek, a vármegyék és megyék elnökeinek, alelnökeinek, hogy

az együttműködésnek köszönhetően a társulás ilyen messzire eljutott, gazdaságilag és társadalmilag is egy erős térség jöhetett létre.

Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás
Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás - együtt a szlovák -magyar határszakasz szolgálatában
Fotó:  Szomolai Andrea

„ Ez a jó példa arra, hogy ha van összefogás, és közös gondolkodás, akkor milyen sokra tudjuk vinni itt Közép-Európában” – mondta Popovics György.

Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke megerősített, hogy példaértékű az a forráslehívás és forrásfelhasználás, amelyet a csoportosulás az elmúlt időszakban el tudott végezni. Erről az állami intézményrendszerek is példát vehetnek. Kifejtette, hogy a partnerségben nem csak kollégák, hanem barátok is a társulás tagjai, ez nagyban elősegíti a döntéshozatalt.

Pozsonytól Budapestig a szlovák-magyar határszakasz felét fedjük mi le, de ezzel az összefogással – amikor olyan kérdés merül fel – a teljes határszakaszon is fel tudunk lépni. Több olyan projekt is ennek köszönhetően tudott elindulni és megvalósulni, ami aztán Szlovákia és Magyarország közös érdekeit szolgálja”

– zárta le Németh Zoltán. Hozzátette, hogy több olyan közös projektet szeretnének majd megvalósítani, mint például a Dunakiliti és Doborgaz között épülő híd, vagy a Sacravello kerékpáros hálózat. Számos elképzelés van, és szeretnék továbbra is megtartani az érdekérvényesítő képességüket a teljes határszakaszon.

Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.