2022. október 5., 17:43

Pozsonyi tragédia: Megbánta tettét a baleset okozója

Kihallgatása során megbánta tettét Dušan D. gyanúsított, aki ittasan öt halálos áldozatot követelő tragikus balesetet okozott vasárnap (október 2.) Pozsony belvárosában – közölte Rastislav Remeta, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze szerdai sajtótájékoztatóján.

pozsonyi baleset
Fotó: TASR

Az ügy részleteiről nem beszélt az ügyész, mivel még nem hallgattak ki minden tanút.
A Pozsonyi I. Járásbíróság előkészítő eljárásának bírója csütörtökön (október 6.) 16 órakor dönt arról, hogy vizsgálati fogságba helyezi-e a gyanúsítottat.

A bíróság zárt ülésen dönt

- mondta a TASR hírügynökségnek Pavol Adamčiak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője.

Remeta elmondta,

olyan esetben indítványozzák a vizsgálati fogságba helyezést, ha fennáll a bűnismétlés veszélye.

Az ügyész hozzátette, hogy a gyanúsított biztonságáról gondoskodtak.

Remeta szerint az eddigi nyomozás a gyanúsított közvetett szándékát igazolja. Mint elmondta, a gyanúsított ittas volt, nem volt képes vezetni, mégis autóba ült.

Ha minősített bűncselekményről van szó, a gondatlanság is elegendő minősítés, ha a cselekmény súlyos következményekkel jár

- tette hozzá.

Az ügyész rámutatott,

az eljárás során vagy a tárgyaláson változhat a jogi minősítés.

Szerinte a cselekmény kimeríti az emberölés, a testi sértés, a függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés, illetve az általános veszélyeztetés fogalmát.

Remeta szerint e tragédia után el kell gondolkodni azon, vajon megfelelő-e a jelenlegi szabályozás.

A szigorú büntetés kiszabása önmagában nem garantálja a megfelelő és igazságos büntetést. A gépjármű esetleges lefoglalásának kérdésén is el kellene gondolkodni

- véli. Hozzátette, hogy a Főügyészség utasítása alapján az ügyészeknek már most is a szigorúbb büntetéseket kell javasolniuk, ilyen például az eltiltás, a gépjármű elkobzása, gyógykezelés.

Dušan D. ellen általános veszélyeztetés miatt indult büntetőeljárás. Ha bűnössége bebizonyosodik, 20-tól 25 évig terjedő börtönbüntetésre vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik. A gyanúsított vasárnap késő este Pozsony központjában, a Zoch  utcán ittasan a buszmegállóban várakozó emberek közé hajtott. A balesetben öten meghaltak és többen megsérültek. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.