2020. július 10., 13:57

Pozsonyba beszökött a strasbourgi szél: a Nemzeti Autópálya Társaság leállította a földek kisajátítását!

A hosszú, évtizedeken keresztül tartó, ám reménnyel alig kecsegtető küzdelem és harc úgy tűnik, meghozza első gyümölcseit. Messze vagyunk még a céltól, a szlovákiai magyarság kárpótlásától, ám a gyűlölt Beneš dekrétumok alapján történő földelkobzások alávaló utóélete kapcsán most felsejlik egy reménysugár. Persze nem a szlovák hatóságok kegyéből. A kiindulópont a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság egy hónappal ezelőtti döntése, amely a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos ügyben marasztalta el Szlovákiát.

Fotó: minv.sk

A Szlovákiát elmarasztaló határozat, bár nem a Beneš-dekrétumokkal foglalkozott, a felperesi siker miatt mégis ráirányította erre a máig be nem hegedt sebre a figyelmet! A szűk, jogvédői apparátuson kívül a közvélemény szinte nap mint nap találkozhatott a dekrétumok ügyét tárgyaló cikkel, cikksorozattal, s minden felvidéki magyar közéleti szereplő a maga lehetőségei szerint hozzájárult ahhoz, hogy a dekrétumok ügyét ismét a figyelem középpontjába állító strasbourgi határozat súlya nyomot hagyjon.

Ahogy portálunk is beszámolt róla, Szlovákia jelenleg két fronton tartja életben a Beneš-dekrétumokra való hivatkozást.

Az egyik a bíróságoké. A Szlovák Földalap azt akarja elérni, hogy a bíróság határozza meg azoknak a földeknek a tulajdonjogát, amelyek mind a mai napig magyar emberek, vagyok azok örökösei nevén vannak. A Szlovák Földalap eljárása minden emberiességet nélkülözve vágja ezeknek az embereknek a szemébe, hogy magyarok vagytok, ezért a föld nem szabadna, hogy a neveteken legyen.

A másik front pedig az államigazgatás területe, ahol a szlovák állam nevében az Autópálya Társaság indított kisajátítást az ilyen földeket illetően, mivel a Pozsony területén áthaladó D4-es autópálya nyomvonalán fekszenek.

A bíróságon az állam az időt húzza, hogy a kisajátítások korábban érjenek véget.

És ekkor jött Strasbourg!

Bár mindenki azt ismételgette, hogy a strasbourgi határozat nem a Beneš-dekrétumokról szól, a közvéleményre gyakorolt hatása (nem kis részben a felvidéki és a magyarországi sajtó hatására) arra késztette a szlovák politikusokat, hogy legalább a jónak ígérkező magyar-szlovák államközi kapcsolatokra való tekintettel civilizált megbeszéléseknek tűnő tárgyalásokon vegyék át az ilyen, még állítólag nyitott ügyek megbeszélését. Ezen tárgyalások egyik, nevezzük úgy, közérzetet javító ígérete volt, hogy legalább a már a nevében is barátságtalan hozzáállást sejtető kisajátításokat leállítják.

A szlovák állam képviselői nagyon jól tudták, hogy ezzel az ígéretükkel ugyan nem vesztenek semmit, hiszen a tulajdonosok már többször jelezték, hogy hajlandóak értékesíteni a földjeiket, így az őket képviselő Dr. Tomáš Plank ügyvéd elmondása alapján is tudható, hogy a kisajátítás maga inkább erődemonstráció, mintsem jogszerű eljárás.

Volt!

A pozsonyi Járási Hivatal illetékese ugyanis ma, pénteken, megerősítette a ma7.sk számára, hogy a Nemzeti Autópálya Társáság visszavonta az általa indított kisajátítási eljárást!

Amint a bevezetőben említettük, ez egy hosszú út, egyik, immár sikerrel magunk mögött hagyott állomása. A jelentősége inkább szimbolikus, tanulsága abban áll, hogy amíg a szlovákiai magyarság csak egyedül lép fel, ráadásul többfelé szakadva, addig sokkal kevesebb az esélye. Viszont, ha jó szövetségesi politikával, vagy mint a strasborgi példa mutatja, hozzáértő, agilis jogászok fellépésével, akkor a nemzetközi közösség nevében eljáró szervezetek súlya ki tud váltani olyan hatást, hogy a szlovák többség legalább megfontolja a civilizált hangnemet egy a kisebbséget érintő sérelemmel kapcsolatban !   

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.