2021. október 26., 16:50

Petíció a poszt-Covid járóbetegközpontok létrehozásáért

Több ezer olyan ember szenved a poszt-Covid tünetektől, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. Külföldön a terápiás kezelés már megszokott jelenség ezeknek a betegnek az esetében, nálunk azonban még nem annyira gyakori. A szakemberek ezért egy petíciót készítettek járóbetegközpontok létesítése érdekében a szlovákiai kórházakban a poszt-Covid tünetekben szenvedők számára.

Gál Zsolt és Bindics László, a petíció szervezői
Gál Zsolt és Bindics László, a petíció szervezői

A szlovák közszolgálati televízióban Bindics László, a petíció főszervezője és Gál Zsolt, a petíciós bizottság tagja tájékoztattak a kezdeményezésről. Miután az egyikük korábban maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, kórházba is került emiatt, a kórházból való kikerülése után azon gondolkodott, hogyan lehetne segíteni azokon az embereken, akik a fertőzési utáni tünetektől szenvednek.

Gál szerint több tízezer ember szenved ma Szlovákiában a poszt-Covid tünetektől, ami rendszerszintű megoldást igényel, ezért álltak elő a petíció ötletével.

Úgy gondolják, hogy sok esetben ugyanis a beteg elveszik a szakorvosok útvesztőjében, miközben egyik szakorvosnak sincs rálátása a beteg teljes egészségi állapotára.

Ezért lenne fontos, hogy ugyanazok az emberek felügyeljék a poszt-Covid tünetekben szenvedő beteg egészségi állapotát, akik megfelelő tapasztalatokkal rendelkeznek, és konkrét tájékoztatást tudnak adni a betegnek arra vonatkozólag, hogy kihez, milyen szakorvoshoz kell fordulnia.

Elmondásuk szerint az érsekújvári kórházban már létrejött egy ilyen központ, amely kiindulópontként szolgálhat a többi számára is.

Elképzeléseik szerint elsősorban a nagyobb kórházakban jöhetnének létre hasonló központok, ahol a szakorvosi hálózat rendelkezésre áll. Így működik ez a szomszédos államokban, Csehországban és Magyarországon is, minden nagyobb kórháznak van ott egy poszt-Covid központja. A kisebb kórházakban pedig ezekben a központokban ellátnák tanáccsal a beteget, és továbbküldenék a megfelelő szakorvoshoz őket. Elképzeléseik szerint ezekben a központokban oltanának is, illetve foglalkoznának azokkal a betegekkel is, akiknél az oltás után jelentkeztek bizonyos tünetek. Ami szintén nagyon fontos, adatokat is gyűjthetnének a poszt-covidos betegekről, ami egyelőre nem áll nálunk rendelkezésre, pedig Magyarországon és Csehországban már gyűjtik ezeket az adatokat.

Ha sikerül 10 ezer aláírást összegyűjteniük, akkor a petíciós törvényből eredően az illetékes hatóságoknak, elsősorban a szlovák kormánynak és az egészségügyi minisztériumnak, részben pedig az egészségügyi biztosítónak és a parlamentnek is foglalkoznia kell a kérdéssel,

így lehetne ezeknek a központoknak a létesítést keresztülvinni, tájékoztattak a petíció szervezői.

A petíció ezen a linken érhető el és írható alá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!