2024. április 7., 10:17

Pellegrini rekordszámú szavazattal győzött, egy megye kivételével mindenhol aratott

Peter Pellegrini, az új köztársasági elnök – a közvéleménykutató intézetek előrejelzéseinek dacára, amelyek kis különbséget jósoltak – fölényes győzelmet aratott kihívója, Ivan Korčok felett.

pelle
Fotó: TASR

Nem volt tehát olyan szoros a második kör, ahogy azt sokan várták. Pellegrini a szavazatok közül csaknem 1,41 milliót gyűjtött be, és több mint 165 ezer vokssal előzte meg kihívóját.

1999 óta soha egyetlen jelölt sem gyűjtött be még annyi szavazatot az elnökválasztás első és második körében, mint Pellegrini. A választási kedv nemhogy nem lanyhult, hanem növekedett a második körre, meghaladta a 61 százalékot. Ez a legmagasabb részvételi arány az utóbbi 25 évben.

Szlovákia most megválasztott államfője a 79 járás közül 60-ban tudott győzni, és Pozsony megye kivételével, valamennyi megyében őrá szavaztak többen.

Szlovákiában hatodszor választottunk közvetlenül államfőt. Eddig öten látták el ezt a magas tisztséget. Az első elnök, Michal Kováč volt, akit még a parlament választott meg. 1999-től a nép választja az államfőt. Ekkor került ki győztesként Rudolf Schuster, akit két cikluson át Ivan Gašparovič követett. Tőle Andrej Kiska vette át a stafétabotot, aki után Zuzana Čaputová lett az államfő. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.