2021. május 26., 21:17

Pellegrini lemondásra szólította fel Hegert és kormányát

Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD párt vezetője lemondásra szólította fel Eduard Heger (OĽANO) kormányfőt és a kabinetjét. Fontos értesüléseket említett a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) épületében tartott csúcstalálkozóval összefüggésben. Hozzátette: a közjogi méltóságok valószínűleg félrevezető információkat közöltek a találkozó témájával kapcsolatban.

Peter Pellegrini Hlas-SD
Fotó: TASR

Pellegrini elmondása szerint Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke tájékoztatta a képviselőket a találkozó összehívásának okairól és témájáról. Állítólag bemutatott egy bizalmas jelentést is, amely bizonyítja, hogy létezik egy olyan munkacsoport, amely ténylegesen manipulálja a büntetőeljárásokat, illetve befolyásol bizonyos tanúkat is, hogy mások ellen valljanak, ezáltal juttatva magukat különféle előnyökhöz. A volt kormányfő szerint a szóban forgó jelentésben nevek nem szerepelnek.

Pellegrini mindezt botránynak tartja, amely miatt a kormánynak le kell mondania. Hozzátette: a bűnüldöző szerveknek is vállalniuk kell a felelősséget azért, amit a jelentésben szereplő személyek tettek. Úgy véli, súlyos bűncselekményekről van szó.  

A parlament szerda reggeltől zárt ajtók mögött ülésezik. A rendkívüli ülést a Smer-SD kezdeményezte. Az ellenzéki párt felszólította a kormányfőt, hogy tájékoztassa a képviselőket az SIS-beli találkozó témájáról.

A május 17-i találkozón mintegy tízen vettek részt, köztük a legfőbb közjogi méltóságok is. A megbeszélés témája állítólag az a gyanú volt, hogy manipulálhatták néhány nagy korrupciós ügy kivizsgálását, ezzel összefüggésben kerülhetett szóba Vladimír P., az SIS volt főnökének ügye is. A kormányfő cáfolta ezt az értesülést, de azt elismerte, hogy ő kezdeményezte a találkozót, abból a célból, hogy a köztisztviselők részletesen megismerhessenek bizonyos hírszerzéssel kapcsolatos információkat.

Peter Pellegrini a Hlas párt elnöke, amely nem más, mint a szlovákiai szervezett bűnözés politikai szárnya. Ez az ember továbbra is hazugságokat terjeszt, hogy elterelje a nyilvánosság figyelmét arról a kulcsfontosságú tényről, hogy a bűnüldöző szervek szabad kezet kaptak, és teljesítik a kötelességüket - megtisztítják Szlovákiát a korrupciótól"

- reagált Pellegrini felszólítására a kormányhivatal sajtóosztálya.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.