2021. május 20., 18:05

Nagyobb a baj, mint gondoltuk a korrupció feltárásánál - titkos találkozó a SIS-ben

Hétfőn tíz magas beosztású személy szokatlan találkozójára került sor a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egyik épületében, ahol megvitatták, hogy manipulálhatták néhány nagyobb korrupciós ügy kivizsgálását - állítja a DenníkN

titkos találkozó
Fotó: DennikN

Egy speciális helyiségben, amelyet nem lehet lehallgatni, jelen volt az új SIS igazgatót, Michal Aláč (Sme Rodina jelölt), Zuzana Čaputová államfő, Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök, Boris Kollár parlamenti elnök (Sme Rodina) , Mária Kolíková igazságügyi miniszter (Za ľudí), Roman Mikulec belügyminiszter (OĽaNO), Maroš Žilinka főügyész, Daniel Lipšic különleges ügyész, Peter Kovařík rendőrparancsnok, és Szabó Adrián, a Belügyminisztérium felügyelőségének vezetője.

A miniszterelnök kezdeményezésére

Az ülést Heger miniszterelnök kezdeményezte, aki megerősítette a találkozót Denník N-nek, de többet nem árult el a találkozó témájáról és menetéről.

Heger azután hívta össze az ülést, hogy információkat kapott a SIS-től, a nyomozás állítólagos manipulációjáról. Valójában egy "hatalmi-titkosszolgálati játék" folyhat, amelyet a Sme Rodina a képviselői többször emlegettek.

Állításuk szerint Vladimír Pčolinský, a SIS korábbi igazgatója összeesküvést tárt fel a rendőrségen, ezért a NAKA letartóztatással állt rajta bosszút.

Viszont a nyomozók úgy gondolják, hogy ez csak Pčolinský próbálkozása, hogy mentse magát, miután korrupcióval vádolták.

Heger először hívott más alkotmányos szereplőket titkos találkozóra a szolgálat központjában. Egy ilyen találkozó nem megszokott Szlovákiában. A résztvevők hivatalosan nem tájékoztattak az ülésről, de a kormányzati körökben előre tudták, és a folyosókon ma is erről beszélnek.
Megerősítjük, hogy a köztásasági elnök részt vett ezen az ülésen

 - válaszolta Jozef Matej, az Elnöki Hivatal kommunikációs osztályának igazgatója. A jelenlétét megerősítette Boris Kollár is. A belügyminiszter válaszából sejthető, hogy a találkozót bizalmasnak minősítették, így annak tartalmáról nem mondhatott semmit.

A gyanú

A találkozó tehát amiatt valósult meg, mert a SIS információi szerint néhány nyilvánosan ismert korrupciós ügy esetében felmerült a kivizsgálás manipulációjának gyanúja.

Nem világos, hogy a gyanúsítások mennyire megalapozottak. A DenníkN információi szerint a találkozó egyes résztvevői némileg elhitték, hogy a vizsgálatot manipulálták, míg mások ezt megkérdőjelezték. Állítólag a találkozón grafikusan is ábrázolták az egyes esetek kivizsgálánál felmerült különféle kapcsolatokat.

A Belügyminisztérium tisztviselői szerint azonban hiányoznak a konkrét bizonyítékok.

Március óta a gyanús eseteket a Belügyminisztérium ellenőrzési hivatala vizsgálja, a nyomozást a pozsonyi regionális ügyészség felügyeli.

Állítólag érintik, Ľudovít Makónak (a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalának volt igazgatójának) a vallomását, és ezzel a SIS egykori igazgatójának, Vladimír Pčolinský (Sme Rodina) esetét is, aki még mindig őrizetben van. és két korrupt vesztegetési ügyben emeltek vádat ellene. Arról, hogy valós tényekről vagy csak feltételezésekről van szó, azt a Szlovák Információs Szolgálat vizsgálatának kell megmutatnia.

Makó a Smer jelöltje és a Bödörékhez közeli ember. Tavaly júniusig a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi igazgatója volt, majd a SIS-be ment át. Igor Matovič (OĽaNO) volt miniszterelnök a héten beismerte, hogy tudott Makónak a titkosszolgálathoz történő átigazolásáról.

A vizsgálati fogság ügye

A legmagasabb szintű találkozóra akkor került sor, amikor a Sme Rodina az előzetes letartóztatás maximális időtartamának lerövidítését szorgalmazza, ideértve a szigorítottét (ahol fennáll az összejátszás veszélye) is, amelyben Vladimír Pčolinský tartózkodik.

Ez az eset újabb koalíciós válsághoz vezetett, amelynek során Mária Kolíková azzal fenyegetőzött, hogy távozik a kormányból, ha a parlament az ellenzék segítségével jóváhagyja vagy második olvasatba szavazza a Sme Rodina javaslatát. Jelenleg az igazságügyi miniszter és a Sme Rodina tárgyal a javaslatról, és a júniusi ülésszakra sorolták.

A Sme Rodinának kétségei vannak Pčolinskýt érintőnyomozás tisztességessége és a NAKA intervenciós egysége által a lakásában végzett letartóztatás miatt. Kollár pártja a koalíción belül rámutatott, hogy Mikulec belügyminiszter (OĽaNO) és jelöltje - Kovařík rendőrfőnök - felelős a beavatkozásért. Ez arra utal, hogy növekszik a feszültség a Sme Rodina és az OĽaNO, vagyis azon két párt között, akik a kormányválság idején is jól kijöttek.

Az előzetes letartóztatás és Pčolinský körüli viták mellékszála, hogy a napokban többen ekhagyták az ügyet kivizsgáló Nemzeti Bűnügyi Ügynökséget (NAKA). Branislav Zurian váratlanul május 15-én lemondott igazgatói posztjáról, és a civil életbe tért. Helyettese és az ügynökség néhány más tisztviselője is elhagyta a hivatalt. Egyelőre nem világos, hogy távozásuk összefügg-e a korrupciós ügyek kivizsgálásával.

Megosztás