2022. február 9., 13:40

Pellegrini a parlamenti káoszról: Matovič mindennek az eredője

Káosz és a parlamenti rend teljes felrúgása: egymás vízzel való leöntözése, fütyülés, sőt, fizikai támadási kísérletek – racionális érvelés helyett. Leginkább ez jellemezte a parlament keddi rendkívüli ülését a Szlovákia és az Egyesült Államok közti védelmi együttműködési megállapodásról.

Igor Matovic Peter pellegrini
Fotó: bystricoviny.sk

Kotlebáék azt csinálnak a parlamentben, amit csak akarnak. Nem viseltek maszkot, blokkolták a felszólalásokat, kiabáltak, fütyültek, Stanislav Mizík képviselő még rockzenét is játszott a számítógépén.

A parlament épülete előtt meg a védelmi megállapodás több tucat hangos ellenzője tüntetett.

A koalíciónak vissza kellene vonnia a védelmi megállapodás tervezetét a parlamentből, szólított fel a testületi ülésen a parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke is,

aki azt szeretné, ha nyugodt körülmények között tárgyalnának a javaslatról. (A mai 11 órás szavazás során a parlament azonban megszavazta a védelmi megállapodást, így Pellegrini javaslata okafogyottá vált.)

Pellegrini bírálta azt is, hogy a koalíció nem engedte Maroš Žilinka főügyészt a plenáris ülésen felszólalni. „Szégyen, hogy ezt nem tették lehetővé. Szükség esetén ugyanis bármikor felszólalási joga van a szlovák parlament plenáris ülésein. Ha a koalíció nem tart semmitől, nem értem, miért nem engedte meg” – jelentette ki Pellegrini Žilinka kapcsán. Szerinte Eduard Heger kormányfőnek is ott kellett volna lennie az ülésen, és segítenie kellene a szerződés megvédésében.

Pellegrini a feszültségek megszüntetésére is felszólította a kormányt.

Nem tudják vagy nem értik, mit csinálnak.Olyan szerződést próbálnak keresztülerőltetni (a törvényhozáson), amely óriási kétségeket vet fel”

– tette hozzá. „Vonják vissza az előterjesztett javaslatot a parlament ülésérő, és beszéljük meg nyíltan, ha kiderül, hogy ez jelenleg nem prioritása Szlovákiának, akkor hagyjuk. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a helyzet még a jelenleginél is rosszabb lesz” – mondta Pellegrini.

Matovič, a káoszfelelős

Pellegrini szerint szégyen az, ami a parlamentben történik. „De ne feledjük, ki csinált a parlamentből cirkuszi arénát a fecskendőivel, papírfiguráival, vulgáris kijelentéseivel és a transzparenseivel” – jegyezte meg Pellegrini Igor Matovič jelenlegi pénzügyminiszter címére.

Pavel Macko tábornok szerint azonban Szlovákia geopolitikai irányultsága forog kockán az USA-val kötött védelmi megállapodás során.

A tábornok a védelmi megállapodást szokásos NATO-kötelezettségünknek tekinti, de aggódik az Egyesült Államokat, mint legerősebb szövetségesünk megkérdőjelezése miatt. Szerinte az ellenzék a nemzetközi hírnevünkkel játszadozik, és egy nagy társadalmi belső konfliktusra játszik.

Čaputová ne írja alá!

Miután a parlament szerdán megszavazta a védelmi megállapodást, Peter Pellegrini a nyilvánosság előtt arra kérte Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy az ne írja alá a védelmi megállapodásról szóló törvényt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.