2021. szeptember 7., 11:31

"Pelle köszöni" - Egyre több (egymásnak ellentmondó) részlet derül ki a volt kormányfő vesztegetési ügyéről

Ahogy arról hetekkel ezelőtt beszámoltunk, az új kormány által indított nagyszabású vizsgálatok két kulcsfigurája, a pénzügyőrség egykori feje, František Imrecze és Michal Suchoba, IT-s vonalon nyomuló nagyvállalkozó is arról beszélt a rendőrségnek, hogy Peter Pellegrini a pénzügyi tárca államtitkáraként kenőpénzt fogadott el.

pellegrini
Fotó: TASR/AP
Van oka fohászkodni?

Arról, miért van Imrecze és Suchoba vizsgálati fogságban, illetve pontosan mit is mondtak az egykori kormányfőről, korábbi írásunkban részletesen beszámoltunk, most csak az ügy legújabb fejleményeiről lesz szó. Van belőlük elég!

Habár Suchoba és Imrecze vallomása számos ponton megegyezik, például mindketten hasonlóan írták le a "rendszer" működését, a Pellegrinit ért vádak kapcsán elég sok ellentmondás van bennük ahhoz, hogy érdemes legyen megkérdőjelezni állításaikat. Abban mindketten egyetértettek, hogy Pellegrini 150 ezer eurót kért cserébe azért, hogy közbenjárjon egy Suchoba IT-s vállalkozása számára kedvező törvény elfogadtatásában, ahogy azt is mindketten megerősítették, a későbbi kormányfőhöz Miroslav Výboh szökésben lévő oligarchán keresztül juthatott el a pénz.

Természetesen Výboh és Pellegrini is visszautasítja a vádakat.

A nyomozók is kénytelenek feltételekkel kezelni Imrecze és Suchoba vallomásait, ugyanis azok több lényeges pontban eltérnek egymástól. Nem stimmel például az állítólagos vesztegetés időpontja. Míg az utóbbi 2016 elejére teszi a "motivációs pénz" kifizetésének időpontját, Imrecze két évvel korábbra, 2014-re. Miután a pénzügyőrség volt vezetőjét július végén szabadlábra helyezték, Imrecze módosította korábbi vallomását, már ő is 2016-os időpontról beszél. "Tévedését" azzal magyarázza, hogy az eredeti vallomást még előzetes letartóztatásban adta, a pszichikai nyomás miatt csúszott két évet az eset időpontjának meghatározásánál, ráadásul számos más ügyben is vallomást tett, ezért keverhette össze a dátumokat.

Imrecze legújabb, immár szabadlábon tett vallomása szerint az egész ügyet két különböző szakaszra érdemes bontani. 2014-ben vetődött fel, hogy Suchobának "segítségre" lenne szüksége aktuális projektjéhez. Pellegrini feladata lett volna, hogy megsürgeti a virtuális pénztárgépek bevezetéséhez szükséges jogszabályok elfogadását. Ekkor kerülhetett sor az Imrecze és Pellegrini közti állítólagos találkozóra, ahol az utóbbi jelezte, a megfelelő ellenérték fejében szívesen segít.

Imrecze azt mondja, az ügy másik fontos időpontja 2016 tavasza. Ekkor találkoztak Miroslav Výbohhal. A Smer-közeli oligarcha a pozsonyi Carltonban található irodájába hívta Imreczét és Suchobát a részletek megbeszélése miatt. Imrecze úgy emlékszik, Výboh ekkor kérdezett rá, mi a helyzet a Pellegrininek két évvel korábban megígért pénzzel, Michal Suchoba pedig újra kijelentette, kész megfizetni a Pellegrini által kért összeget.

Suchoba többször is elmondta a nyomozóknak, összeszedte a pénzt, amelyet egy pezsgősdobozban kellett volna elvinnie Výbohhoz.

Az egymásnak ellentmondó időpontokat Suchoba úgy kommentálta, azért beszélt más dátumokról, mert a kifizetéseket csak az alapján jegyzi meg, hogy azokra mikor került sor. Második vallomásában már azt mondta, "rémlik neki valami" Fero (Imrecze - szerk. megj.) kérése kapcsán.

Hogy a pénz átadására miként került sor, pontosan nem tudni.

Imrecze azt vallotta, nem volt jelen a pénz átadásánál, ugyanakkor az állítólagos időpont után néhány héttel járt Výbohnál, ahol az oligarcha közölte vele, "Pelle köszöni". Imrecze szerint ez egyértelmű jele annak, hogy a későbbi kormányfő megkapta a neki szánt összeget. A pénzügyőrség volt vezetője szerint nem ez volt az egyetlen hasonló alkalom. 2013 környéként Pellegrini azt is kitalpalta a minisztériumban, hogy az adóhatóság videókonferenciák rendezésére alkalmas számítógépeket és projektorokat vásárolhasson nagy tételben. Pellegrini akkor állítólag azt mondta Imreczének, mindez nem lesz ingyen, de utóbbi szerint itt nem arról volt szó, hogy a későbbi miniszterelnök pénzt kért volna tőle, hanem arról, hogy neki ígért jutalmat. Imrecze azt állítja, sem akkor, sem később nem jelentkezett a jutalomért, mert az nem lett volna "helyénvaló".

Megosztás
Címkék