2021. július 7., 10:10

Imrecze és Suchoba Pellegrini ellen vallott, 150 ezres kenőpénzt fogadhatott el a volt kormányfő

Rég nem látott méretű hal akadhat a nyomozók hálójába, ha bebizonyosodik, a megvádolt František Imrecze és Michal Suchoba igazat állít vallomásában: Peter Pellegrini államtitkárként valóban kenőpénzt fogadhatott el. Az aktuality.sk által ismertetett vallomás a portál állítása szerint egy, a nyomozásban aktívan résztvevő rendőrtiszt által szivároghatott ki.

pellegrini
Fotó: TASR/AP
Van oka fohászkodni?

Michal Suchoba, aki állítólag Marian Kočner egyik bizalmasa és kijáróembere volt, illetve a pénzügyőrség egykori igazgatója, František Imrecze vallomásukban egybehangzóan állítják, Peter Pellegrini 150 ezer eurót kapott azért, hogy elintézze, úgy módosítsák az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó törvényt, hogy az megfeleljen Suchoba cége, az Allexis érdekeinek. Suchoba és Imrecze szorosan együttműködtek regnálásuk során, az utóbbi által irányított pénzügyőrség olyan intézkedéseket vezetett be, olyan törvénymódosításokat javasolt, amelyek pontosan megfeleltek a Suchoba IT-s érdekeltségeinek.

A két gyanúsított szerint az ex-kormányfő 2013-14 táján, az akkor Peter Kažimír által vezetett pénzügyminisztériumban próbált meg "segíteni" Suchobáéknak. A nagyvállalkozó cége akkoriban virtuális elektronikus pénztárgépeket kínált kis- és középvállalkozóknak, egy 5,5 millió eurós költségvetésű projekt keretében, és jól jött volna a vállalatnak, ha a pénzügyőrség hivatalosan is szerződést köt velük. 

Imrecze, aki már jó pár hónapja rács mögött van, tudva, hogy politikai háttérmunka nélkül nem fog időben átmenni a módosítás, felkereste a pénzügyi tárca államtitkárát, Peter Pellegrinit, hogy segítsen "kitalpalni" a döntést.

František Imrecze
Fotó: TASR
František Imrecze.

Az aktuality.sk úgy tudja, egy ismert pozsonyi étteremben találkozhattak. A lap szerint Imrecze azt állítja, Pellegrini egyenesen rákérdezett, Suchoba tudja-e "anyagilag támogatni a törvénymódosítás megvalósulását", a volt pénzügyőr szerint a későbbi kormányfő ezzel tulajdonképpen arra volt kíváncsi, neki mi haszna lenne az egészből.   

Imrecze szerint nem Pellegrini kapta a pénzt, hanem egy közeli barátja, Miroslav Výboh, ő továbbította aztán az államtitkárnak a "munkadíjat". Suchoba a portál szerint ezzel kapcsolatban elmondta, Výboh meg is kapta tőle a 150 ezer eurót, ötszázeurós címletekben - egy pezsgősdobozban.

Sokatmondó, hogy a két gyanúsított vallomása számos ponton összecseng, mind Suchoba, mind Imrecze pontosan megnevezte a Pellegrini által kapott összeget, ráadásul az ezzel kapcsolatos "tárgyalások" menetét is hasonlóan ismertették. A törvénymódosítást a képviselők végül 2014 végén el is fogadták, 2015 áprilisában pedig életbe is lépett, a virtuális pénztárgépek használata zöld utat kapott, a pénzügyőrség alá is írta a vonatkozó szerződéseket Suchoba IT-cégével, az Allexis-szel.

A volt miniszterelnök a topky.sk-nak úgy reagált, fogalma sincs arról, mi áll pontosan Imrecze és Suchoba vallomásában, így kommentálni sem kívánja azt, csak annyit tett hozzá, valakik már megint politikai haszonszerzésre használják a jog - és igazságszolgáltatást.

Megosztás
Címkék