cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 13., 18:43

Paulisz Boldizsár emlékkönyve – Aki a közjót szolgálta

Hat évvel ezelőtt elhunyt Zoboralja lovagja. Paulisz Boldizsár halála alapköveiben fordította el a felvidéki összetartozás szimbolikájának sorsát. Halálának évfordulóján egy különleges kiadvánnyal tisztelegnek az Alsóbodoki Esterházy Zarándokközpont építője és alapítója előtt feltétlen és örök hívei.

Paulisz Boldizsár
Fotó: Szomolai Andrea

Hat évvel ezelőtt, június 13-án a hajnali órákban érkezett a megrendítő hír, hosszú és méltósággal viselt betegség után a Zoboralja lovagja, Esterházy János tisztelője, hamvainak hazahozója, Paulisz Boldizsár megtért a teremtőhöz. Életének utolsó lélegzetével még azt kérte fiától, vigye el a zarándokközpont harangját megáldatni a Vatikánba a Szentatyához – kívánsága teljesült.

Boldizsár megnyugodva ment el, a feladatokat átadta, kiosztotta, szentül hitte és tudta, harcostársai, családja, gyermekei, barátai tovább fogják vinni az örökségét. Ez így van a mai napig.

Isteni elrendeltetés vagy Boldizsár odaföntről jövő beavatkozása hozta -e így, nem tudni, de halálának hatodik évfordulóján több dolog is történik a Felvidéken.

Emlékként, Hajtman Béla, a Boldizsár által alapított Alsóbodoki Szakközépiskola egykori igazgatója szerkesztésében megjelent a Paulisz Boldizsár Emlékkönyve – Aki a közjót szolgálta című kiadvány. A könyv iskolaalapítóként és kápolnaépítőként kíséri végig Paulisz Boldizsár munkásságát, szakmai életútját.

Az Esterházy zarándokközpontban pedig éppen a mai napon vittek végbe egy sikeres tárgyalást, amelynek következtében további fejlődéseknek nyithatnak utat Esterházy és Paulisz Boldizsár végső nyughelyének térségében – tudtuk meg Paulisz Mariántól, Boldizsár fiától, Alsóbodok polgármesterétől, a központ fenttartójától. A titokról még nem lebbentette fel a fátylat, de örömét fejtette ki, hogy pont a mai napon sikerült pozitív dolgokról beszámolnia.

Csak az hal meg, akinek emlékét elfelejtik, nevét és munkásságát pedig nem emlegeti az utókor. Apu szellemi és kulturális hagyatéka örökké itt marad nekünk, nem csak a család, de egy egész nemzetrész emlékszika nevére és munkásságára. Megemlékezünk a mai napon, de apu is azt akarta volna, hogy ne álljunk meg, tegyük a dolgunkat becsülettel és akarattal”

– magyarázta Marián. A család nemes lélekkel és nyitott szívvel fogadta a megjelent kiadványt, a szerkesztést és a könyv tartalmát jóváhagyták, szeretnék a közeljövőben majd a nyilvánosság elé tárni a kötetet.

Hajtman Béla Boldizsár harcostársa elárulta, hat évvel ezelőtt, mikor halála előtt meglátogatta Boldizsárt a nyitrai szanatóriumban, arról beszélgettek, hogy a zarándokközpont munkásságát fent kell tartani, Esterházy János emlékét pedig mindenképpen őrizni. Boldizsár halála után fogalmazódott meg az egykori iskolaigazgatóban, hogy könyvet ír harcostársa és barátja munkásságáról, az oldalakat pedig olyan visszaemlékezésekkel tölti meg, amelyek Boldizsár feltétlen híveinek, barátainak, kollégáinak tollából származnak.

A könyv tisztelgés. Tisztelgés Boldizsár emléke előtt, de az előtt az önzetlen, kitartó munka előtt is, ami a felvidéki egyszerű embereket jellemzi.
Az emlékkönyv elsősorban Paulisz Boldizsárnak, mint családtagnak, férjnek, apának, nagyapának, iskolaalapítónak, a zoborvidéki közéleti személyiségnek, közösségszervezőnek, a Szent György Lovagrend tagjának, kápolnaépítőnek, zarándokközpont alapítónak, mindenki – palócos humorral megáldott Boldi bácsijának, Bolgyinak, Bogyunak állít emléket. Örülök, hogy egykori diákjaink és Károly Frigyes jóvoltából is hanganyagok is fennmaradtak, ezekhez is hozzá lehet férni a könyvben. A kiadvány Isten kegyelme alatt, a család és az Esterházy Akadémia támogatásával jelenhetett meg, minden szerzőtárs az első hívó szóra jött és kegyelettel, akarattal tette a dolgát”

– nyilatkozta a könyvvel kapcsolatban Hajtman Béla. A könyv létrejöttét a Bethlen Gábor Alap és Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága is támogatta.

A Paulisz Boldizsárról szóló emlékkönyv első felében Hajtman Béla Boldizsár életútját mutatja be családi és baráti visszaemlékezések által.

A kiadvány második szakaszában közéleti személyiségek, tanárok, történészek, egyházi emberek, újságírók, családtagok és Esterházy Malfatti Alice Boldizsárhoz vagy Boldizsárról intézett írásai olvashatóak.  Az előszóban Kövér László, az Országgyűlés elnöke szól a tisztelt olvasóhoz.

Ki őrizze meg Boldizsár emlékét, ha nem mi, magyar sorstársai, akikért egész életében dolgozott? ki folytassa azokat a műveket, amelyeket útjára indított, ha nem mi, akiknek fontos, hogy mi lesz nemzetünk sorsa a XXI. században.”

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.