2020. október 4., 14:14

Pánikra semmi ok, a gyermekek orvosi ellátása biztosított

Nagyon sok kisgyermekes szülő aggodalommal várja a hidegebb napok beköszöntét, amikor gyakrabban betegszenek meg a csemeték. Különösen most, hogy alaposan belekavar a mindennapokba a koronavírus-járvány is. Hogy működnek a gyermekorvosi rendelők járvány és vészhelyzet idején? Kosár Kinga dunaszerdahelyi gyermekorvost éppen akkor értük el, amikor az influenza elleni védőoltásokat készítette elő rendelőjében. Mint elmondta, egyelőre van oltóanyaguk, de hogy meddig tart ki, azt nem tudni. A védőoltás iránt az idén ugyanis, a koronavírus-járvány miatt, nagyobb az érdeklődés.

influenza gyermek beteg orvos
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel
Elsősorban azoknak a gyermekeknek ajánlom az influenza elleni védőoltást, akik krónikus betegek, allergiások, asztmások, gyakran kínozzák őket visszatérő légúti fertőzések.”

„Ez egy rendkívüli év, és a sokat betegeskedő kis betegeim szüleinek a figyelmét ezúton is felhívnám az oltás hasznosságára. Amitől tartok, az az, hogy esetleg nem lesz elegendő vakcina” – mondja a doktornő.

Rákérdezünk arra is, hogy a szerdán kihirdetett veszélyhelyzet hogyan érinti a gyermekorvosi ellátást. Ahogy elmondja, egyelőre különleges óvintézkedéseket nem hoztak a gyermekorvosi rendelőket illetően. Rendelnek továbbra is, de március óta a telefonos konzultációt részesítik előnyben. Ezen kívül működik a szülővel való kommunikáció messengeren, e-mail-ben is, a szülő akár még fotókkal is dokumentálhatja, hogy fest a beteg gyermeke.

védőoltás
Fotó:  Pixabay
Természetesen, ha a beteg gyerkőc állapota megkívánja, akkor telefonos konzultáció után, megadott időpontban fogadjuk vizsgálatra. Igyekszünk pontosan beosztani a betegeket úgy, hogy lehetőleg egy szülő és egy gyermek legyen egyszerre csak a váróteremben.”

„Itt szeretném megkérni a kisbabás szülőket, hogy inkább csak az egyikük hozza a picit, mert a rendelőbe úgyis csak az egyik szülő jöhet be. Amióta a járvány tart, még egyszer sem fordult elő, hogy az a gyermek, akinek az állapota megkívánta, ne részesült volna orvosi ellátásban” – tudjuk meg tőle.

A triázs mellett a józan paraszti ész is az orvos segítségére lehet

Rendkívüli lesz az ősz abból a szempontból is, hogy a megfázást, az influenzát, a légúti megbetegedéseket és az új koronavírus-fertőzést nehéz lesz egymástól megkülönböztetni, hiszen jóformán hasonló tünetekkel jelentkeznek.

„Ebben segít az ún. triázs (betegosztályozás), amikor felteszünk négy olyan kérdést, amelyekkel elég megbízhatóan kizárható vagy valószínűsíthető a koronavírus-fertőzés.”

A diagnosztizálásban segítségemre lesz, hogy kis pácienseimet azért már elég jól ismerem, már nagyjából tudom, hogy ki az, aki ősszel gyakrabban beteg, sokat köhög, és azt is, milyen lefolyású nála a betegség. Józan paraszti ésszel kell gondolkodni most is, és nem szabad pánikolni. ”

„Ha a kicsi náthás, köhög, lázas, otthon a helye, figyelni kell az állapotát és szükség szerint konzultálni az orvossal. Ha véletlenül időközben kiderül, hogy valaki a családból kapcsolatba került koronavírus-fertőzöttel, akkor már nem is jön be a rendelőbe, hanem tesztelésre megy. Nekem eddig még egyetlenegy olyan betegem sem volt, akit tesztelésre kellett volna küldenem. Viszont akadt több olyan páciensem ezen a héten is – iskolások, óvodások –, akiket egyenesen a közegészségügyi hivatal hívott be tesztelésre, mert kiderült, hogy a családban, vagy az intézményben, ahová járnak, valaki, például a nagypapa vagy a tanító néni pozitív” – avat bele a járványkezelési kisokosba.

És megosztja velünk pozitív tapasztalatát az apróságok maszkviseléséről.

Gyermekek koronavírus
Fotó:  Archívum
Illusztráció

„Nagyon jó látni, hogy a 3 évesnél nagyobb gyerkőcök gond nélkül hordják az arcmaszkot, nem tiltakoznak ellene, fegyelmezetten viselik. Különösen, ha látják, hogy anya és apa, de még az óvónéni is hordja. Sok felnőtt példát vehetne a kisgyermekekről. Ha pedig valaki, gyerek vagy szülő, nem húzza rá az orrára is a maszkot, azt figyelmeztetem, amint belép az rendelőbe. Fontos, hogy a kicsi arcméretéhez igazodjon a maszk és amennyire csak lehet, kényelmes legyen.”

A szülő már 5 egymást követő munkanapot is igazolhat

Bár a koronavírus-fertőzést, a tudomány jelenlegi állása szerint, a kisgyermekek vészelik át a legkönnyebben, egy kis részüknél a Kawasaki-szindrómához hasonló betegséget válthat ki. De vajon milyen tünetekkel jelentkezik ez a betegség?

Több napig tartó magas lázzal, kötőhártya-gyulladással, a nyaki nyirokimirigy duzzanatával, torok-és szájüreggyulladással, az apró erek és szívkoszorúerek, valamint az ízületek gyulladásával jár és kiütések kísérik.”

„Bármilyen vírus vagy baktérium, de elsősorban vírus kiválthatja. Nagyon hasonít a szepszishez és nehezen diagnosztizálható. Súlyos, életveszélyes állapotba kerülhet a gyermek, a kezelés mindig kórházban történik. Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, a gyermekeket leginkább a banális, pár napon belül gyógyuló betegségek érik utol. Ezek pedig nagyon fontosak az immunrendszer fejlődése és erősödése szempontjából” – mondja a gyermekorvos.

beteg-gyerek2.jpg
Fotó:  pinterest

Rögvest hozzá is teszi, a szülők ügyeljenek arra, hogy a gyermek elegendő gyümölcshöz, C- és D-vitaminhoz jusson, sokat legyen szabad levegőn, a kis náthát és kis köhögést kezeljék a helyén, ezek együtt járnak a gyermekkorral. A lázas gyermekkel nem szabad az orvoshoz rohanni, hanem otthon próbálják csillapítani a lázat, figyeljék az állapotát és konzultáljanak az orvossal.

Szeptember közepétől a szülő már 5 egymást követő munkanapot is igazolhat az óvodában és az iskolában. Ez is azt szolgálja, hogy ha a szülő otthon ki tudja kezelni a gyermekét, akkor igazolásáért se kelljen bejönnie a rendelőbe. Ezzel óvjuk a többi gyermeket és egymást is a fertőzésektől”

– figyelmeztet a gyermekorvos.

Megosztás
Címkék