Öt hét alatt 138 800 aláírást gyűjtöttek a vadászok

2020. december 17., 15:30
ma7

Öt hét alatt csaknem 140 ezer aláírást gyűjtöttek össze a vadászok, annak a petíciónak a keretében, amelyet a Szlovák Vadászkamara a vadgazdálkodás hosszú távú fenntarthatósága, valamint a vadászok érdekeinek védelme céljából indított.

Fotó: polovnictvomazmysel.sk/LNphoto

A Szlovák Vadászkamara (SPK) Elnöksége folyamatosan figyelemmel kísérte az idei év  eseményeit a Földművelésügyi Minisztérium bejelentett törekvésével összefüggésben, a vadásztörvény kormánytervezetének kidolgozása kapcsán. Sajnos a minisztérium vezetőségéhez eljuttatott minden pontosan kidolgozott érv, amelyet a vadászkamara képviselői védelmeztek az új törvény kidolgozásával foglalkozó munkacsoportban, és amelyet a szakmai intézmények képviselőinek többsége támogatott, valószínűleg a minisztériumi tisztviselők fiókjai mélyén végezték.

Az új vadásztörvény megfogalmazása, amely a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV SR) jelenlegi vezetése utasítására átkerült a tárcán belüli véleményezési eljárásba,

a szaktekintélyek szakvéleményének degradálásának jeleit viseli magán, és csak a választások előtti időszakban tett politikai ígéretek érvényesítésére törekszik. Ezen kívül bizonyos csoportosulások, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (NR SR) néhány képviselője, valamint a földművelésügyi minisztérium elöljárói révén ragaszkodik ahhoz, hogy szakmai egyeztetések nélkül, a járványhelyzet miatt hozott törvénymódosítások keretein belül kerüljenek átültetésre a vadásztörvény azon rendelkezéseinek megváltoztatására irányuló javaslatok, amelyekről a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága korábban a jelenleg is érvényben lévő megfogalmazásuk mellett döntött. 

E változások kezdeményezői ugyanazon csoportosulások, akik a múltban ugyanebben az ügyben a Nemzeti Tanács képviselőcsoportját az Alkotmánybíróságon való feljelentéstételre sarkallta,

és amelyek állításaikkal rendkívüli mértékben megvezetik a parlamenti képviselőket, a kormány tagjait, magas pozícióban lévő állami hivatalnokokat, valamint az egész társadalmat – írja közleményében a vadászkamara.  

A felsorolt okokból kifolyólag indította el a Szlovák Vadászkamara a "Vadászatnak van értelme - petíció a szlovákiai vadászati szervezetiség fenntartása érdekében" nevű aláírásgyűjtését. A petíciót 2020. október 23-án, azaz a kijárási tilalom időszakában indították, ezért is hívják fel a figyelmet arra, hogy a járványügyi korlátozások ellenére,

5 hét alatt több mint 123 101 aláírást gyűjtöttek össze a petíciós íveken, további 15 730 aláírást pedig az online aláírásgyűjtés során, és az aláírásgyűjtés még mindig tart!

 Az elektronikusan is aláírható petíció ITT érhető el.

„Úgy gondoljuk, hogy a támogatók ilyen magas száma ilyen rövid idő alatt meggyőző bizonyíték arra, hogy a többség hangja demokratikus alapon megtöri a vadászati szervezetiség fokozatos felbomlasztására és megszüntetésére irányuló törekvéseket Szlovákiában” – hangsúlyozta a Szlovák Vadászkamara.

2020. december 10-én emlékeztünk meg a szlovákiai vadászati önszerveződés kezdeteinek 100. évfordulójáról, és ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy a jelenlegi kormánykoalíció egyes pártjai választások előtti és utáni együttműködésről szóló politikai memorandumokat írjanak alá olyan személyekkel, akiknek a vadászati önkormányzatban nem volt megbízatása; amely alapján szétverjék az egymás iránti tiszteletet, és a vadászok többségének egységét Szlovákiában. A Szlovák Vadászkamarát, mint az összes hazai vadászt tömörítő szervezetet, amelyet a törvény átruházott hatósági jogkörrel bízott meg, és az állam egyetlen euróval sem járul hozzá annak irányításához, annak ellenére, hogy a vadászkamara ellátja az állam által rábízott feladatokat. A vadászati önkormányzati szervek által jóváhagyott díjaknak köszönhetően a vadászok önfinanszírozó rendszert tartanak fenn, így nem terhelik az adófizetőket, akiknek semmi közük a vadászathoz – írják.

Az országos vadászati önkormányzat létrejöttének 100. évfordulója alkalmából Tibor Lebocký, a Szlovák Vadászkamara elnöke írt egy nyílt levelet, melyet magyarul, teljes terjedelmében ITT olvashat.

Nem engedjük, hogy a vadászkamarai tagok tízezreinek, lelkes vadászoknak és családtagjaiknak, hivatásos munkatársaknak és egy életen keresztül fejlődő szakembereinek hivatása politikai üzérkedéseknek és társadalmi degradációnak legyen kitéve. Azok, akik évente szabadidejükből több tízmillió órát áldoznak a vadállomány élőhelyének fejlesztésére, megteremtésére és védelmére, akik saját költségeiket figyelmen kívül hagyva felbecsülhetetlen értéket teremtenek a biodiverzitás megőrzése formájában, minden szlovák állampolgár érdekében, nem érdemlik meg, hogy a társadalom egyes személyek érzései alapján ítéljék meg őket, azok alapján, akik úgy érezték, hogy eljött a megfelelő idő egyéni prioritásaik véghezvitelére. Nem akarjuk, hogy a százéves történelmi fejlődés eredményeit egy választási időszak alatt tönkretegyék! Mert van értelme a vadászatnak! - hangsúlyozza portálunkhoz eljuttatott közleményében a vadászkamara, amely hat pontban foglalta össze az aláírásgyűjtés követelményeit:

1.  A vadászat a vadállomány, mint természeti kincs fenntartására, védelmére és optimális hasznosítására fog törekedni.

2.  A vadászat egységes vadászati önkormányzaton keresztül lesz szervezve.

3.  Az új jogszabályok megteremtik a vadászat finanszírozásának effektív feltételeit, az adófizetők közpénzeire való igény nélkül.

4. A vadászterületeken való vadászati jog gyakorlása hosszútávú és stabil kell hogy legyen, valamint megfelelő számú, a helyi viszonyokat (ott ahol a vadászterület található) ismerő vadász által kell hogy legyen biztosítva. 

5.  Biztosítva lesz a vadőri szolgálat effektív működése a környezettel kapcsolatos bűncselekmények elleni harc során.

6.  A földművelésügyi és környezetvédelmi jogszabályok egységesítésre kerülnek.

Kapcsolódó cikkeink

Kövesse facebook oldalunkat is!