2021. február 26., 11:22
Frissítve: 14:16

Összfelvidéki párbeszédet kezdeményez az MKP Nemzetstratégiai Bizottsága. Az egységesülés folyamatáról is kikérik a választók véleményét! - VIDEÓVAL

A felvidéki magyar-magyar párbeszéd fontosságáról tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt az MKP elnöke, Forró Krisztián és a párt Nemzetstratégiai Munkacsoportjának elnöke, Papp Sándor. 

Fotó: Lamos Csaba

Forró a sajtótájékoztató elején kijelentette, új alapokra kell helyezni a felvidéki magyarság érdekképviseletét, ehhez pedig párbeszédére van szükség. Meg kell találnunk a közös hangot az összes felvidéki magyarral - fogalmazott Forró.

Ki kell kérnünk a véleményüket, be kell vonni őket az előttünk álló időszak eseményeibe!

Papp Sándor leszögezte, rendkívül fontos lépésnek tartja a párt életében, hogy az országos elnökséggel szorosan együttműködő Nemzetstratégiai Bizottság jöhetett létre az MKP-n belül. A Bizottság első jelentős lépéseinek egyike a Minority SafePack brüsszeli elutasítása kapcsán történt zászlólevétel volt, de ez a mostani, 

ez sokkal fontosabb.

Hosszas munka előzte meg a kérdéssor felállítását. Hat kérdésben, online formában válaszolhatnak majd a felvidéki magyar polgárok. Papp kijelentette, tapasztalatai alapján rengeteg ember akar már békét, a "csendes többség" véleménye számít igazán, nem a Facebookon hangoskodó kisebbségé.

A kozos-hang.sk weboldalon érhetőek el a kérdések, nem csak a magyar pártok együttműködése kapcsán, de a régiók életéről is.

Nem csak egyszeri lehetőségről van szó, nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy ily' módon kérik ki a választók véleményét. A választók számíthatnak rá, hogy a közeljövőben több hasonló akció lesz, az eredményeket pedig mindenképp beépítik majd akár az MKP programjába, akár az egységesülés folyamatába.

Ez a hat kérdés pontosan hattal több, mint amennyit eddig bárki más feltett

- fogalmazott Papp Sándor. "Az emberek szeretnének békét, és azt is örömmel fogadják, hogy végre kikérik a véleményüket" - közölte. Ez egy alulról jövő kezdeményezés, mondta Papp és arra kérte a felvidéki magyar és magyarul író médiumokat, ha nem is támogatják, legalább ne támadják ezt a kezdeményezést, legyen ez egy közös sikere a felvidéki magyarságnak. Kiemelte, a következő napokban sorra felkeresik majd úgy a politikai élet, mint a civil szféra magyar képviselőit, a pártokat és a civil szervezeteket egyaránt, hogy segítsenek abban, minél többen vegyenek részt a párbeszédben. Papp hangsúlyozta, elég megnézni a honlap dizájnját és látható, ez nem MKP-s ügy.

A kérdések a következők:

1. Támogatja-e a Szlovákiában élő magyar embereket képviselő pártok egyesülését? 

2. Akarja-e, hogy a magyar embereket képviselő pártok egyesülésével létrejöjjön egy 3 megyei alelnököt, 43 megyei képviselőt és 273 polgármestert soraiban tudó szövetség, amely e számokat tekintve országosan a második, a déli járásokban pedig a legerősebb párt lenne? 

3. Helyesnek tartja-e, hogy a magyar embereket képviselő pártok egyesülésével a parlamenti választásokon egy országos lista legyen, mely a magyar választótábor egyesítésével jelentősen növeli a magyar érdekképviselet esélyét?

4. Egyetért-e azzal, hogy az egyesült párt a magyarok pártja legyen, munkanyelve a magyar nyelv legyen, ugyanakkor vállalja fel a többi nemzetiség és a déli régiók velünk együtt élő polgárainak képviseletét is?

5. Egyetért azzal, hogy szülőföldünk az országon belül egyenrangú megítélésben, és a többi régióhoz hasonlóan egyenértékű gazdasági fejlesztésekben és támogatásokban részesüljön?

6. Egyetért azzal, hogy a járványhelyzet javulása után, a gazdaság újraindításához nagyobb mértékű támogatásokat nyújtson a kormány az állami költségvetésből a társadalom minden területén?

A sajtótájékoztatón szóba került Martin Klus SaS-es külügyi államtitkár furcsa kijelentése arról, hogy a felvidéki magyarok tulajdonképpen biztonságpolitikai kihívásnak tekinthetők Szlovákiában. Forró ezzel kapcsolatban elmondta, ez a kijelentés is szemlélteti, szükség van a magyar érdekképviseletre, hogy hasonló kijelentések ne hangozhassanak el egy országos médiumban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.