2022. március 5., 08:34

Összesen 1280-an kérték szlovák útlevél visszaadását, eddig 1192-en kapták vissza

Eddig (2015. február 1-től 2022. március 3-ig) 1280-an kérték a kivétel alapján a szlovák állampolgárság visszaadását. A szlovák útlevelet 1192 kérelmezőnek sikerült visszaszereznie, a többi kérelmet a belügyminisztérium még vizsgálja, erősítette meg a belügyi tárca sajtóosztálya.

szlovák állampolgárság útlevél
Fotó: TASR

A szlovák állampolgárságot eddig 399 cseh, 215 brit, 181 német, 114 amerikai, 90 ausztrál, 60 svájci, 43 kanadai, 17 magyar és 15 olasz állampolgárságú személy kapta vissza. Kilenc luxemburgi, nyolc-nyolc svéd és dán, hat-hat holland és norvég, négy-négy ír és francia, három osztrák, két-két belga és izraeli és egy-egy finn, lengyel, román, orosz, szerb és ukrán állampolgár kapta vissza eddig a szlovák állampolgárságát.

Azok, akik a jelenlegi szlovák állampolgársági törvény miatt elvesztették szlovák útlevelüket, a belügyminisztérium vonatkozó rendeletének köszönhetően igényelhetik vissza az állampolgárságukat.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az állampolgárság újbóli megadását írásban a megyeszékhely szerinti járási hivatalban, a diplomáciai képviseleten vagy a Szlovák Köztársaság konzuli képviseletén kell kérelmezni. A feltétel az, hogy az illetőnek rendelkeznie kell az idegenrendészeten bejelentett lakhellyel.

A szlovák parlament nemrégiben fogadta el az állampolgárságról szóló törvény módosítását.

Az új szerint nem veszítik el a szlovák állampolgárságukat azok, akik örökbefogadással, születésük által szerezték meg egy másik állam állampolgárságát, vagy ha azt olyan kiskorú gyermek szerezte meg, akinek a szülője továbbra is Szlovákia állampolgára.

Abban az esetben is megmarad a szlovák állampolgárság, ha a házastárs a házasság fennállása alatt külföldi állampolgárságot szerez.

Azok a személyek sem veszítik el szlovák állampolgárságukat, akik a külföldi állampolgárságukat úgy szerezték, hogy legalább öt éve a másik állam területén van a lakhelyük.

Az új jogszabály 2022. április 1-jén lép hatályba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.