2021. október 20., 13:12

Őry Péter: Meglévő, garantált jogot vesz vissza a közmédiáról szóló törvény módosítása

A közmédiáról szóló törvény tervezett módosítása ugyan a gyakorlatban nem jár a nemzetiségek nyelvén sugárzott televíziós műsoridő csökkenésével, de egy garantált, meglévő jogot vesz vissza, emiatt komolyan csorbítja a kisebbségi jogokat.

Őry Péter_9. onk szabadegyetem
Fotó: Katona Tamás

A látszólagos ellentmondás azzal magyarázható, hogy a közmédia 2010 óta mulasztásos jogsértést követett el, hiszen nem biztosította a törvényben garantált műsoridőt a nemzeti kisebbségeknek – mondta el megkeresésünkre Őry Péter. A Pro Civis elnöke, aki évek óta foglalkozik a kérdéssel, arra emlékeztet, hogy

a 2010-ben módosított szabályozás a közmédiában a népességen belüli aránynak megfelelő műsorszórást írt elő a Szlovákiában élő nemzeti közösségek nyelvén.

Ez a magyarság esetében a 2011-es népszámlálási adatok tükrében 8,5 százalék lett volna. Őry hozzátette, mivel még nem ismerjük az idei népszámlálás nemzetiségi adatait, a tíz évvel ezelőtti cenzus eredményeit kell a mai napig irányadónak tekinteni. Ehhez képest a televíziós műsorszórásban az előző évtizedben a magyar nyelvű műsoridő a törvényben garantáltnak csupán a töredéke volt.

Például 2019-ben 1422 óra járt volna, a valóság pedig 121,9 volt. A 2020-as év még ennél is rosszabb volt, 2022 órányi magyar nyelvű televíziós műsor helyett 57,3 órát sugárzott a közszolgálati televízió magyar nyelven - vagyis a garantált műsoridő kevesebb mint három százalékát. 

Ez a törvénysértő helyzet annak ellenére változatlan maradt, hogy a mulasztásos jogsértésre több beadványban hívta fel a figyelmet Őry Péter, ezeket azonban rendre eltussolták vagy lesöpörték. Őry hangsúlyozza, a mostani tervezett módosítás némileg valóban növelné a kisebbségek nyelvén történő sugárzást a közszolgálati televízióban, hiszen az elmúlt években rendre mintegy 200 órát vagy annál is kevesebbet sugárzott a nemzetiségek nyelvén az RTVS, és a műsoridő 300 óra fölé emelkedne a módosításnak köszönhetően. Vagyis a módosítás éves viszonylatban nagyságrendileg 70 órával növelné a kisebbségek nyelvén sugárzott műsoridőt a közszolgálati televízióban.

A módosítás azonban kivenné a törvény szövegéből azt a megfogalmazást, hogy a kisebbségi közösségek a népességen belüli arányuknak megfelelően részesülhessenek a teljes műsoridőből. Ez pedig komoly visszalépést jelent, hiszen egy meglévő, garantált jogot vesz vissza a kisebbségi közösségektől,

beleértve a felvidéki magyarságot – húzza alá Őry Péter.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.