2021. október 20., 12:35

A nemzetiségi műsorszolgáltatás bővítését javasolja a Szövetség

A nemzeti kisebbségek számára sugárzott közszolgálati televíziós műsorszolgáltatás kapacitásának fokozatosan el kell érnie legalább a napi négy órát. Erre figyelmeztet a médiaszolgáltatásokról szóló törvényjavaslathoz csatolt kollektív észrevétel, melyet Rigó Konrád volt kulturális államtitkár dolgozott ki. Rigó jelenleg az újonnan alakult Szövetség párt tagja.

magyar adás

Rigó rámutatott, hogy bár tíz éve meghatározza a törvény a nemzetiségi adásidőt, a szlovák köztévénél ezt nem sikerült érvényesíteni. Úgy gondolja,

hogy most, mikor több új csatornát is elindít a szlovák köztévé, most lenne lehetőség a nemzetiségi adások bővítésére.

Ennek elősegítésére napi támogatást írna elő a nemzetiségi adásokra, hogy elérjék a napi négy órás adásidőt. Nem tartja szerencsésnek, hogy éves adásidőt írjon elő a törvény (a jelenlegi szerint legalább 360 órát), inkább a napi adásidők meghatározását szeretné.

A javaslat kiszélesítené a szlovák zeneművek kötelező arányának meghatározását is oly módon, hogy abba a nemzeti kisebbségek nyelvén íródott dalok is beletartozzanak. Bővítenék azoknak a műsoroknak a listáját is, amelyek kivételt élveznének a kötelező feliratozás, illetve az államnyelvre fordítás kötelezettsége alól.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.