2021. december 16., 18:49
Frissítve: 04:14

Felbujtással gyanúsítják Ficót. Rövid időre őrizetbe került az exkormányfő - VIDEÓVAL

A rendőrség előállította Robert Ficót egy pozsonyi tüntetésen. Az Aktuality portál szerint a Smer elnökét a Tyrš tér elől vitték el, a gyülekezési tilalom megszegése miatt.

fickó
Fotó: TASR
Az exkormányfőt még az esti órákban szabadon engedték. A Smer-SD elnökét felbujtással gyanúsították meg. Fico a rendőrség épülete előtt a rá várakozó újságíróknak elmondta, Roman Mikulec belügyminiszter és Hamran István rendőrfőnök meg akarják félemlíteni. Szerinte az 1989-ben született demokrácia 2021-ben ért véget Szlovákiában, amiért a kormányt és Zuzana Čaputová köztársasági elnököt terheli a felelősség.

Fico keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy úgynevezett autós felvonulást szerveznek, amelynek célja annak a véleménynek a kifejezése is, hogy Zuzana Čaputová államfő „eltemette a demokráciát".

Nagyon világosan a kormány és az elnök tudtára adjuk, hogy mit gondolunk az ő demokráciával kapcsolatos felfogásukról"

- mondta Fico a tiltakozás előtt. Fico azt is kijelentete, hogy a tiltakozásra a törvénynek és a hatályos járványellenes intézkedéseknek megfelelően kerül sor.

Robert Fico az őrizetbe vételével kapcsolatban még mielőtt beszállt volna a rendőrautóba azt mondta, hogy békés tiltakozást készítettek elő, és így folyik a demokrácia felszámolása Szlovákiában, és a rendőrség célja az autós tiltakozás meghiúsítása.

Normálisak maguk, hogy viselkednek, milyen bűncselekményt követtem el?”

– kérdezte Fico a rendőrtől, aki a rendőrautóig kísérte őt.

Veszélyhelyzet idején tilos nyilvános gyűléseket tartani. A rendőrség a héten őrizetbe vette azokat a mentősöket is, akik a parlament előtt tüntettek.

Ficót egy bűnüldöző szerv kezdeményezésére állította elő a rendőrség, tájékoztatott Michal Szeiff, a pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője.

Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke a rendőrségi beavatkozással kapcsolatban azt mondta, a tüntetőket ezzel nem állítják meg. Úgy gondolja, hogy a rendőrök nem saját meggyőződésből, hanem kényszerből cselekedtek.

Ez nem fog megállítani sem bennünket, sem azokat az embereket, akik nem értenek egyet azzal, ami Szlovákiában történik”

– mondta Blanár. Ľuboš Blaha képviselő fasizmust és a rendőrterrort emlegetett. A rendőri beavatkozást „gestapóakcióhoz” hasonlította. Hangsúlyozta, hogy a párt kiáll Fico mögött. Meggyőződése, hogy Fico nem tett semmi rosszat és törvénytelent. A rendőri beavatkozást brutálisnak nevezte.

Robert Kaliňák volt belügyminiszter is jogellenesnek tartja a beavatkozást. Felhívta a figyelmet arra, hog

a képviselő személyi szabadságának korlátozásához a parlament beleegyezése szükséges, ami jelen esetben hiányzik.

Ezért arra számít, hogy Robert Ficót hamarosan szabadon engedik. Kaliňák a demokrácia durva lábbal tiprásáról és köztisztviselői hatalommal való visszaélésről beszél. Kaliňák szerint a tiltakozással nem sértettek meg semmilyen járványellenes intézkedést, mivel az autósfelvonulás nem tilos a városon keresztül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.