2021. január 15., 08:40

Orbán Viktor: Jöhet a kínai és az orosz vakcina, adómentesség a 25 év alatti fiataloknak

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos pénteki rádióinterjújában elmondta,  ha az egészségügyi hatóságok elvégzik a dolgukat és a kínai vakcinát is tudjuk használni, akkor olyan gyorsan tudunk oldani, hogy talán még jóval nyár előtt is vissza kaphatjuk a régi életünket. Ezzel reagált arra a tényre, hogy míg az Egyesült Királyságban a lakosság 4, az unióban csak 1 százalékát oltották be a rendelkezésre álló vakcinák alacsony száma miatt. Az interjú végén a 25 év alattiak adómentességének bevezetését is felvetette.

Eddig már 105 728 magyar állampolgárt oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, ám az ország ennél jóval nagyobb oltókapacitással rendelkezik

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Feltette a kérdést, hogy

jó ötlet volt-e a közös vakcina beszerzés, mert míg az Egyesült Királyságban a lakosság 4, az unióban csak 1 százalékát oltották be a rendelkezésre álló vakcinák alacsony száma miatt.

Ám most nem Brüsszelre kell mutogatni, ehelyett máshonnan igyekszünk beszerezni a védőoltásokat. Az operatív törzs már megállapította, hogy a kínai és az orosz vakcina nem jelent kockázatot, de még át kell menniük a szükséges engedélyeztetési folyamaton

– közölte a kormányfő, aki arra is kitért, hogy Magyarországon már kétszer többen gyógyulnak meg a Covid-19-ből, mint ahányan elkapják azt.

Orbán Viktor azt is elmondta, egyre inkább nő az oltási kedv.

Hamarosan beoltják az utolsó egészségügyi dolgozókat, és az időotthonokban élőket, így hamarosan elkezdődik a harmadik csoport, a 60 évnél idősebb magyarok beoltása.

Ha a regisztráltak közül mindenki megjelenik az oltáson, akkor egy nap alatt legalább ötszázezer embert tudnak beoltani

 - közölte.

A miniszterelnök úgy vélekedik,

ha a brüsszeli vakcinabeszerzések ütemében haladunk, akkor nyár végén, ősszel fel tudjuk oldani a korlátozásokat. Ha a kínai vakcina megfelelő, abban az esetben talán nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket.

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldal folyamatosan támadja a kormánynak a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló intézkedéseit, Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az ellenzék túlment egy határon.

Semmi sem szent a baloldal számára, hiszen akár álhírek terjesztésével sugallják azt, hogy nagy a baj, nem bírja a terhelést az egészségügy. Válság idején, amikor emberek halnak meg, ez életveszélyes gondolkodás

 – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő arra is kitért, hogy

Magyarország – szemben a nyugat-európai államokkal – a munkahelyek megőrzésére és a beruházások ösztönzésére helyezte a hangsúlyt a gazdaságvédelmi intézkedéseiben, egyebek mellett a jelentős adócsökkentésekkel.

A műsorvezető felvetette, hogy novemberben nőtt az ipari termelés és az építőipari termelési adatok is javulást mutatnak, amire a kormányfő úgy reagált, hogy

három oka van a járvány mellett is javuló gazdasági folyamatoknak: egyrészt az, hogy az emberek dolgozni akarnak, másrészt az, hogy javul a cégek termelési hatékonysága, harmadrészt a magyar kormány által teremtett üzleti környezet (pl. adócsökkentések, beruházni akaró vállalatok támogatása).

Orbán Viktor úgy vélekedett:

az adókat csökkenteni kell. Ha megéri vállalkozni, akkor az emberek működtetik az ország gazdaságát.

Kiemelte:

a kormány 432 milliárd forinttal csökkentette a 2020-as adókat.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy

a kormány válságkezelése – ahogy 2010-ben is – a magyarok ismeretére épül. Szavai szerint azért döntöttek az adócsökkentés mellett, mert az erősíti az emberek együttműködését, míg a baloldal által preferált adóemelés lefojtja a teljesítményt.

Orbán Viktor a beszélgetés végén a feladatok között megemlítette a a 13. havi nyugdíj teljes visszaépítését, „a valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési program” folytatását, illetve egy teljesen új bejelentést is tett, hogy

„legkésőbb 2022. január elsejétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, teljes jövedelmadómentességet adunk”.

Bár erről a tervezetről azt is elmondta, hogy erről „nehéz tárgyalásai vannak a pénzügyminiszterrel”.

Az utóbbi lépés teljesen új bejelentés (teljes szja és járulékfizetési mentességet jelent) és a munkába lépés támogatását, a foglalkoztathatóság javítását is célozza és Orbán szerint „130-150 milliárd forintba fog ez kerülni”.

Megosztás
Címkék