2021. augusztus 30., 19:02

Öllös László a Szövetségről: Jobb válaszokat kell adni a magyarokat foglalkoztató kérdésekre, mint a konkurenseknek

A magyar egységpárt megalapítása szükséges, de önmagában nem elégséges feltétel ahhoz, hogy a magyar választók a pártot bejuttassák a parlamentbe – állítja Öllös László politológus. A Fórum Intézet elnöke szerint azonban politikai teljesítménnyel megelőzhető, hogy az egyesülés után az elégedetlenek új szervezetet alakítsanak, mint ahogy az is, hogy a szlovák pártok tömegesen szólítsák meg a magyar választókat.

A magyar pártok egyesülése minden jel szerint a végéhez közeledik. Lezártnak tekinthetjük ezt a folyamatot, vagy még érhetnek minket meglepetések?

A meglepetés attól meglepetés, hogy nem látjuk előre. Ez még akkor is így van, ha a felek számára nem maradt más mozgástér, csakis az egyesülés. Azt viszont fontos megjegyezni, mivel az egyesülés egy folyamat, ez igazából soha nem érhet véget.

Egy félmilliós közösség vagyunk, aminek a sokszínűségét az új szervezeti keretek között is képviselni kell.

Lát esélyt arra, hogy az egyesülés után a Szövetségből tömegesen lépjenek ki az elégedetlenek, esetleg új formációt alakítsanak?

El kell kerülni, hogy az egységes párton belül itt vagy ott csalódjanak – pontosan ehhez szükséges, amit előbb is hangsúlyoztam: az egységpártnak egy sokszínű közösséget kell megszólítani. Ez nem egy lehetetlen feladat, de persze komoly intellektuális kihívás:

a választókhoz eljuttatott üzeneteknek a különbözőségek mellett is ki kell egészíteniük egymást. Ha a Szövetség képes erre a politikai teljesítményre, akkor semmiféle mozgástér nem marad egy másik formációnak.

A Szövetségnek ugyanakkor számolnia kell a szlovák pártok konkurenciájával is. A platformok mellett lát egyéb külső tényezőt, ami befolyásolhatja az egységpárt sikerét?

Semmi új nincs abban, hogy a szlovák pártokkal is versenyezni kell a magyar választók bizalmáért. Amikor az MKP a legsikeresebb volt, a magyar választók egytizede akkor is szlovák pártra szavazott, s nem mellesleg, szlovákok is szavaztak a magyar pártra.

A képlet nagyon egyszerű, a Szövetségnek jobb válaszokat kell adni a magyar választókat foglalkoztató kérdésekre, mint a szlovák versenytársaknak.

Mint ahogy az sem változott, hogy a szlovák politika nem érdekelt a magyar egységpárt sikerében, hiszen így jóval nehezebben tudják elhalászni a magyar választókat. Ezzel a külső tényezővel folyamatosan számolni kell.

A felmérések a Szövetség tavaszi bejelentését követően a parlamenti küszöb fölé mérték az egységpártot, az utóbbi hónapokban viszont alacsonyabb számokat mutattak ki. A Szövetség tényleges megalakulása garantálja a parlamenti képviseletet?

Önmagában nem. Már szinte közhellyé vált, de igaz: az egységes magyar párt létrejötte a parlamenti képviselet biztosításához szükséges, de nem elégséges feltétel.

A Szövetségnek működőképes pártnak kell lennie, ami képes megszólítani a magyar választókat.

Ugyanakkor ez nem egy légből kapott várakozás, hiszen az MKP a pártszakadás előtt képes volt erre. Mint ahogy arra is, hogy egészen jó színvonalon megszólaljon országos ügyekben. Csak ismételni tudom, a sikerhez politikai teljesítmény kell. A programalkotás kapcsán szerencsére nem kerget a tatár,

ősszel már nem lesznek előrehozott választások, ez lehetőséget ad arra, hogy a következő hónapokban széles körben egyeztetett, megalapozott programot alkothasson a Szövetség.
Megosztás
Címkék