2024. május 22., 09:28

Öllös László: A merénylet hatással lehet az EP-választások eredményeire is

A Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke szerint a kampány nem állt meg, a Robert Fico elleni merénylet kommunikációja is az EP-választást megelőző politikai küzdelem részévé vált. Öllös László úgy véli, a kormányfő elleni fegyveres támadás hosszú ideig élő téma marad a szlovákiai politikában.

öllös

Az elmúlt években érzékelhettük, hogy egyre inkább felgyülemlik a feszültség a szlovákiai társadalomban. Mi lehetett a közvetlen kiváltó ok, amely a Robert Fico elleni merénylethez vezetett?

Egyetlen, jól megragadható kiváltó okról szerintem nem beszélhetünk. Ami a feszültséget illeti, az a politika természetes velejárója, hiszen a politikai pluralizmus természetes módon viták formájában él.

Ez veszélyessé akkor válik, amikor a felek jelentős része az övétől eltérő álláspont, döntés értékelésénél azt állítja, hogy a másik fél az egész közösség tönkretételére törekszik. Ilyenkor alakulhat ki olyan helyzet, amelyben egyáltalán felmerülhet a politikai ellenfél fizikai elpusztítása.

Mennyire megalapozott a média, vagy éppen a politikum felelősségéről beszélni?

Abszolút megalapozott. Nem szabad ezt természetesen általánosan kijelenteni. Konkrét politikusok, illetve konkrét újságírók és tömegtájékoztatási eszközök felelősségéről beszélhetünk. Azt is tegyük hozzá, az internet korában ez a felelősség megáll mindazok esetében is, akik a közösségi hálón a hozzászólásaikban agresszív módon kapcsolódnak be a társadalmi vitákba.

Konkrét politikusokat és médiumokat említett. El lehet mondani, hogy az ellenzéki oldal felelőssége, ami történt?

Persze, természetesen, hiszen a kormányfőt lőtték meg. Ugyanakkor nem lehet teljesen felmenteni a kormánypárti szereplőket sem.

Hogyan értékeli a pártok reakcióit a kormányfő elleni merényletet követő napokban?

Borúsan. Keddre hívta össze a hivatalban lévő és a megválasztott államfő a parlamenti pártok vezetőit. 

A találkozón, amely végül nem valósult meg, a pártok a tervek szerint egy közös nyilatkozatot fogadtak volna el, amellyel megnyugtathatták volna a szlovákiai társadalmat, kifejezve, hogy a történtek ellenére alkotmányos egyetértés van közöttük.

Érdekes, hogy a tanácskozás meghiúsulásáért a felelősséget rögtön Igor Matovič nyakába varrták, aki a merényletet követően lemondásra szólította fel a belügyminisztert. Viszont nem ő volt az első, egyes újságokban, ahelyett, hogy némi hamut szórtak volna a fejükre, miként is mutatták be a kormányfőt az elmúlt hónapokban, egyből a belügyminiszter lemondását követelték.

A hivatalban lévő és a megválasztott államfő is a kampány felfüggesztésére szólította fel a pártokat. Hogyan befolyásolhatja ez a június 8-i EP-választások erőviszonyait?

A kampány nem állt meg, de a figyelem elterelődött a korábbi témákról, és ráterelődött a merényletre. Mindenkinek ehhez viszonyítva kell valahogyan elhelyeznie magát a politikai palettán, ezáltal a Fico elleni fegyveres támadás kommunikációja is a kampány részévé vált. A merénylet ugyanakkor hatással lehet az európai parlamenti választások eredményeire is.

Az ehhez hasonló helyzetekben az a tapasztalat, hogy a választók számottevő része a megtámadott fél mellé áll, illetve olyanok is elmennek szavazni, akik egyébként otthon maradtak volna a választások napján. Feltételezésem szerint, hacsak a kormányoldal június 8-ig nem követ el nagyobb hibát, most is így lesz.

Lehetnek-e hosszabb távú következményei a Fico elleni merényletnek a szlovákiai politikában? Tartósan megbéníthatja az ellenzéki pártokat a kialakult helyzet?

Nem gondolnám, hacsak nem történnek újabb erőszakos cselekmények, újabb támadások, esetleg ellenzéki politikusok ellen is. Ez sem zárható ki, akkor persze ez a spirál tovább folytatódhat. Az viszont biztos, a Fico elleni merénylet jó ideig élő téma marad a szlovákiai politikában.

Az írás olvasható a Magyar7 2024/21. számában is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.