lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. szeptember 30., 19:43

Novák Katalin a Ma7-nek: A versenyképes tudás a magyarságot erősíti - VIDEÓKKAL

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium péntek délután tartotta ünnepélyes évnyitóját, melyre idén igazán illusztris személyiség is elígérkezett. Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke tette tiszteletét az intézmény Pozsony belvárosának Klarisszák utcai patinás épületében.

Novák Katalin Pozsonyban
Novák Katalin a pozsonyi magyar hallgatók körében
Fotó: Somogyi Szilárd

Ahogy azt az ünnepély fő szónoka, Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár lapunknak adott interjújában elmondta, meg kell szüntetni azt a felfogást, hogy a „kollégium, szakkollégium” elsősorban a diákok elszállásolását jelenti. Kiemelte, hogy közös térként a közösség kialakítása az intézmény fő küldetése. Hozzátette, mindez nem csak a jól sikerült vizsgákat, hanem a barátságok kialakulását is jelenti…egyszóval mindazt, ami az okos hallgatóvá válás velejárója. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár külön köszönetét fejezte ki Novák Katalin elnök asszonynak, hogy a pénteki, pozsonyi hivatalos programján túl vállalta, hogy a közös fenntartású szakkollégium évnyitóján is részt vesz. „Egy ilyen jelenlétet a következő alkalmakkor már nehéz lesz felülmúlni” – mondta Potápi.

Itt jegyezzük meg, hogy aki részletesebben, de mégis könnyen érthető módon szeretne többet megtudnia Pozsonyi Magyar Szakkollégiumról, az a ma7.sk legutóbbi podcastjában éppen erről hallhat beszélgetést.

Potápi a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumban
Potápi Árpád János: Határozott képviseletre jogosult a közösség
Fotó:  Léces Zoltán

Potápi Árpád János azt is hangsúlyozta, hogy a PMSZ kiemelkedő bástyája a külhoni régióban megvalósuló magyar nemzetpolitikának, ráadásul alig pár lépésnyire a magyarság egykori koronázó templomától valósítja meg ezen törekvéseket. Ezzel nemcsak a nemzet egésze gazdagodik, hanem az adott ország is, amely otthont ad ennek a nemzeti közösségnek. Potápi egy gondolat erejéig kitért az előttünk álló megyei és önkormányzati választásokra is, s elmondta, hogy nemcsak a kultúrában és a tudományokban, hanem a magyarságra vonatkozó politikai döntéshozatalban is jogosult határozott képviseletre a közösség, s a választások célja, hogy ez a közös jelölteken keresztül ez jog a valóságban is érvényesülni tudjon, hiszen most sikerült a magyar összefogást a politikai térben is létrehozni!

Videó:  ma7

A magyar köztársasági elnök hivatalos beszédet ugyan nem mondott, viszont annál több lelkes és lelkesítő kérdést tett fel már a jelen levő diákok gyűrűjében.

Novák Katalin minden egyes, a szakkollégiumban végzett munkájáért oklevéllel jutalmazott diáknak külön gratulált, majd rövid közös beszélgetésre hívta a hallgatókat.

Ennek során ahány kérdés, annyi karrier kibontakozó szála mutatkozott meg, hiszen a szakkollégium diákja szinte az összes pozsonyi egyetemek, főiskolák valamelyikének hallgatói.

Videó:  ma7

Potápi Árpád János beszéde Novák Katalin köztársasági elnök szakkollégiumi látogatásán:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.