2020. július 9., 19:08

Norbert B. rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

Őrizetben marad Norbert B. nyitrai vállalkozó. A döntést a Legfelsőbb Bíróság (NS) háromtagú szenátusa hozta meg, amely csütörtökön helyt adott a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze által benyújtott panasznak.

Fotó: TASR

A panaszt a Michal Truban, a Speciális Büntetőbíróság besztercebányai részlegének bírója által az előkészítő eljárás során hozott határozat ellen nyújtotta be az ügyész, a bíró ugyanis nem rendelte el vasárnap (július 5.) Norbert B. őrizetbe vételét.

„Adottak voltak az őrizetbe vétel feltételei. A büntetőeljárás indokolt volt, az ügyész érvei meggyőzők voltak" - mondta Martin Bargel, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke. Elmondása szerint két tanú vallomása, akiknek szavait a védelem megkérdőjelezte, szintén döntő jelentőségű volt az ügyben.

Az eljárásnak ebben a szakaszában a tanúk vallomása elegendő az őrizetbe vételhez"

- tette hozzá a szenátus elnöke.

A tanúk a Szlovákia történetében példátlan korrupciós ügyről beszéltek a vallomásukban.

Ez egy hatalmas korrupciós gépezet volt. Elképesztő az, ahogyan 2006 óta működött"

- hangsúlyozta Bargel.

Norbert B. jelen volt a tárgyalóteremben. A tárgyalás végén az őrök megbilincselték és a zsolnai fegyintézetbe szállították.

A gyanúsítottat az ügyvédje, Adrán Kucek kísérte el csütörtökön a bíróságra. A tárgyalás - szigorú biztonsági intézkedések mellett - több mint két órán át tartott.

Norbert B.-t nem vetette őrizetbe vasárnap a Speciális Büntetőbíróság, de az ügyészi indítványnak eleget téve a másik gyanúsítottat, Peter K.-t igen. A gyanúsított panaszt nyújtott be a határozat ellen, amelyről pénteken (július 10.) zárt ülésén tárgyal a Legfelsőbb Bíróság.

Az ügyész mindkét férfi őrizetbe vételét kérte azzal az indokkal, hogy így nem tudnának további bűncselekményeket elkövetni, befolyásolni a tanúkat, vagy egyéb módon meghiúsítani a nyomozást. Pénzmosással gyanúsítják őket a Marhapásztor (Dobytkár) fedőnevű rendőrségi akció kapcsán, amelynek során a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökséget (PPA) érintő, több mint 10 millió eurós korrupciós ügyet vizsgálják.

Norbert B.-t pénteken (július 3.) este vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) a Marhapásztor-akció során. A rendőrség tájékoztatása szerint az akció során a NAKA három magánszemélyt és két jogi személyt gyanúsított meg nagy összegű pénzmosás különösen súlyos bűncselekményének elkövetésével.

Az akció másik gyanúsítottja, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség volt igazgatója, Ľubomír P. őrizetben marad. Marek K., a földművelésügyi minisztérium egykori tisztviselője szabadlábon védekezhet. A döntést szerdán (július 8.) hozta meg a Legfelsőbb Bíróság szenátusa. A rendőrség áprilisban vette őrizetbe a két férfit.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.