2021. február 11., 10:21

Nicholsonová távozna az SaS-ből - következmények nélkül mégsem lehet bírálni egy kormánytagot

A Denník N információi szerint, Lucia Ďuriš Nicholsonová, európai képviselő kilépne a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártjából. A kilépés okaként a Veronika Remišovával (Za ľudí), miniszterelnök helyettessel kialakult konfliktusát jelölte meg.  Nicholsonová hétfői tájékoztatóján arról értekezett, hogy Szlovákia elveszített egy milliárd eurót az európai kohéziós alapokból, amelyek merítésének felügyelete jelenleg Remišovára tartozik.

Fotó: TASR

Remišová az európai képviselő állításait rögtön cáfolta, azzal, hogy a merítés valóban akadozott, elsősorban a múlt kormány hibájából, de 2023-ig még van lehetőség ezeket a forrásokat felhasználni. A miniszterelnök helyettes várja Nicholsonová bocsánatkérését.

Nicholsonová viszont meg van győződve arról, hogy igaza van, és nem kíván elnézést kérni.

Az egymilliárdnyi forrás még a 2014-2020-as tervezési időszakhoz kapcsolódik, amelyből szinte minden operációs programban alacsony a merítés, igaz az időszak után még van egy-két év a keret kimerítésére. Amennyiben ezen források felhasználása 2023-ig nem sikerül, akkor valóban elveszhetnek ezek az összegek.

Nicholsonová ezért nyilatkozott úgy, hogy két év múlva hajlandó elnézést kérni a kijelentéséért, addig fenntartja az állításait.

A pártból való kilépésével viszont enyhíteni szeretné a koalíciós feszültségeket, iletve, hogy ne váltson ki újabb vitákat.  

Nicholsonová kijelentéseiért Richard Sulík gazdasági miniszternek kellett bocsánatot kérnie a koalíciós tanácsban.

Nem ez az első kilépése

Az SaS farkcióvezetője, Anna Zemanová fájlalná a képviselőnő távozását.

Ha előállna ez a helyzet, akkor nagyon sajnálnám, de nem kényszeríthetek senkit sem arra, hogy tagja legyen egy politikai pártnak

- mondta.

Martin Klus (SaS), külügyi államtitkár reméli, hogy a kilépésre nem kerül sor, és mindent megtesz ennek érdekében.

Nicholsonová már kérte egyszer a tagsága felfüggesztését, még 2019 júniusában, amikor nem tudta megőrizni a pozícióját a pártja Országos Tanácsában. Csak pár hónap múlva tért vissza, hogy segítsen Sulíknak legyűrni Galkóék párton belüli zendülését.
Megosztás
Címkék