cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 23., 09:19

"Nevesítetlen" földek: Keresgéljen több százezer telek között, hátha megtalálja jogos örökségét

Ahogy arról tavaly több alkalommal is beszámoltunk, Szlovákia Földművelésügyi Minisztériuma egy olyan törvényi változás kezdeményezésével állt elő, mely szerint a gyakran csak „nevesítetlen” földekként emlegetett területek átkerülnének az állam tulajdonába. Akkor Bugár Viktor szakjogásszal együttműködve írtuk meg a kezdeményezés lehetséges veszélyeit, s most ismét a szakemberhez fordultunk, mivel újdonság jelent meg a témát illetően.

bugár viktor
Bugár Viktor: A „nevesítetlen” kifejezés megtévesztő, érdemes a listákat átnézni!
Fotó: Somogyi Szilárd

Ahogy azt a jogásztól megtudtuk, röviddel ezelőtt a Szlovák Földalap megjelenítette az egyes kataszterekben található "ismeretlen tulajdonosok" névsorát. Felhívta a figyelmünket, hogy az ez esetben használt „nevesítetlen földek” vagy „ismeretlen tulajdonosok” kifejezések nem szabad, hogy megtévesszenek bennünket, ugyanis ezen földterületek tulajdonosainak a neve ismert, más adatok a tulajdonosról viszont nem állnak rendelkezésre, így nem lehet pontosan tudni, ki is szerepel a tulajdonlapon.

A Földalap most az interneten közzétette mindezen földterületek listáját, amely az alábbi linkre kattintva tanulmányozható.

A táblázatok az ABC-szerint csoportosítják az egyes településeket, és ezekhez rendeli hozzá az egyes „ismeretlen tulajdonban levő” parcellákat. A jogos örökösök, így akár Ön is, valószínűsíthetik, hogy a felmenőik akkori lakhelye alapján hol lehetséges, hogy földtulajdonjoggal rendelkeztek. Magyarán, ha szülei, nagyszülei családnevére keresve, az általuk lakott települések környékén kutatva valószínűsíthető, hogy találhat olyan területeket, amely eddig hivatalosan nem került az örökösök tulajdonába, akkor érdemes lehet néhány percet rászánni a keresésre!.

Ha ön a keresés során talál ilyen földterületet, akkor egy két lépcsős eljárásban bizonyíthatja tulajdonjogát.

Erről és a témáról bővebben a Magyar7 hetilap március 7-én megjelenő számában olvashat. Addig nézze át a listákat, s bízunk benne, hogy ezzel is hozzásegíthetjük jogos öröksége megszerzéséhez!
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.