2023. január 21., 08:11
Frissítve: 2023. jan. 21. 23:53

Érvénytelen lett a népszavazás - HÍRFOLYAM

Népszavazást rendeztek szombaton Szlovákiában, sorrendben a kilencediket. Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban egy helyen találhatta meg a legfontosabb híreket, legérdekesebb statisztikákat és régióink referendummal kapcsolatos történéseit. 

népszavazás 2023
Fotó: TASR/AP
  • Az urnazárást követően a Ma7 címlapsávjában folyamatosan nyomon követhetik a Statisztikai Hivatal által közölt részeredményeket. Nem hivatalos végeredmény éjfél után várható.

23:38 Majdnem végeredményt hirdethetünk, összesítették a szavazatok 94,74 %-át. A részvételi arány 27,52 százalék. 1 082 493 igen szavazatot adtak le (97,52 százalék). Az adatok tükrében teljes bizonyossággal kijelenthető, a referendum érvénytelen lett. Köszönjük egész napos kitartó figyelmüket. Reggel érkezünk a végeredmény részletes elemzésével és a politikusi nyilatkozatokkal.

22:57 A szavazatok közel felének összesítése után kijelenthető, hogy a népszavazás érvénytelen lesz. A részvételi arány 48,98 százalékos feldolgozottságnál mindössze 26,7 %. 428 918-en szavaztak igennel (97,46 százalék). Az érvényességhez az összes szavazó abszolút többségének megjelenésére lenne szükség, az eredményességhez a megjelentek többségének igen szavazatára.

22:00 Este tíz órakor bezártak a szavazóhelyiségek. Eredmények még nincsenek, a részvételi arány sem ismert. A szerkesztőségünkhöz befutó régiós hírek alapján valahol 15-20% között lesz az országos részvétel. Vélhetően az "igen"-ek győztek, de részvétel hiányában ez mit sem számít.

Hivatalos eredményt reggel kilenc órára ígérnek, de úgy éjjel 1-2 óra körül már lehet majd tudni a lényeget.

21:23 A Breznóbányai járásban található Forgácsfalván (Lom nad Rimavicou), Daraboson (Drábsko) és Sziklán (Sihla) egész nap nem volt áram a szavazóhelyiségekben, így a szavazólapokat Breznóbányán, a járási hivatal épületében számolják majd meg. Vélhetően emiatt csúsznak az országos eredmények is, hiszen addig nem hozhatják őket nyilvánosságra, míg az összes szavazókörzet eredménye rendelkezésre nem áll. (TASR)

19:52 Akárcsak egész nap, továbbra is rendben zajlik a népszavazás Besztercebánya megye területén. Petra Kováčiková, a Besztercebányai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint a népszavazással kapcsolatban a rendőrség nem regisztrált egyetlen szabálysértést sem. A Rimaszombati és a Losonci járásban sem tapasztaltak rendbontást. A részvételi arány az országos átlaghoz hasonlóan alacsony. Csekély érdeklődésről érkeztek jelentések a rimaszombati választókörzetekből is. A városban szinte mindenütt 10 és 20 százalék közötti részvételi arányt várnak. A 24-es választókörzetben, ahol 973-an adhatják le voksukat, délután öt óráig alig 10 százaléknyian éltek ezzel a lehetőséggel. A losonci Irtványos-lakótelepen (Rúbanisko) található 12-es választókörzetben, hét óráig a 1221 választópolgár mintegy 20 százaléka vett részt a népszavazáson.

19:09 Tíz százalék körül lesz a részvétel a Galántai járás egyik legnagyobb településén, Nagyfödémesen is - tudtuk meg Sercel Krisztián önkormányzati képviselőtől. Szintén tíz százalékos a részvétel a Vágsellyei járás legnagyobb településén, Pereden. Semmi fennakadás nem történt a három választókörzetben - mondta portálunknak Agócs Kőrösi Ildikó, polgármester. 

18:51 Nagyon alacsony a részvétel Mátyusföldön. Diószegen például csak tíz százalékos. Krommer Gábor polgármester elmondta portálunknak, öt választókörzet van náluk, mindegyikben nagyjából ezer- ezer szavazópolgár. Ebből alig százan-százan szavaztak eddig. Semmi fennakadás nem történt, hiszen az emberek szinte nem is találkoztak egymással a választóhelyiségben. Szintén alacsony részvételt jelentettek Nádszegről. A késő délutáni órákig nagyjából 120-an jelentek meg a választóhelyiségben a 3200 választópolgárból. Ez 4%-os részvételt jelent – közölte Nádszeg polgármestere, Kacz Éva. 
 
18:33 Szencen eddig körülbelül 1700-an vettek részt a népszavazáson. A szavazás minden incidens nélkül zajlott, erősítette meg Marta Hraňová, a szenci önkormányzat munkatársa. „Összesen 17 körzetünk van, és mindegyik körülbelül 100 résztvevőről számol be" – tette hozzá Hraňová. Az óvárosban késő délutánig az 1000 választásra jogosult lakos közül mindössze 170-en vettek részt a népszavazáson.
 
17:46 Érdekes ötlettel rukkolt elő a volt köztársasági elnök. Szerinte ki kellene fizetnie a referendum költségeit a kezdeményezőknek, ha a részvétel elmarad az érvényességi küszöbtől.

17:11 Ahogy közeledünk a nap végéhez, nyilván felmerül a kérdés, mikor lehet meg az eredmény. Az országos választási bizottság már idézett elnöke, Ladislav Orosz szerint, ha nem történik semmi rendkívüli, éjfél után egy-két órával lehet meg a 2023-as népszámlálás hivatalos végeredménye.

16:20 Kassa megyében egyelőre  gond nélkül zajlik a népszavazás - erősítette meg Jana Mésarová, a Kassai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője. Elmondta, a rendőrök kora reggel óta ügyelnek arra, hogy rendben menjen a szavazás, s egyelőre semmilyen incidens nem történt.

Nem értesültünk arról, hogy Kassa megye területén megzavarták volna a közrendet. A szavazóhelyiségek környékén megerősítettük a járőrtevékenységet. A szavazás ideje alatt, a szolgálatban lévő rendőrökön kívül további 644 kollégánk ügyel a rendre"

- mondta a szóvivő.

16:18

15:50 Szőgyénben a részvétel 10 százalék alatt van. Érdekesség, hogy míg Magyarszőgyénben úgy 10 százalékos a részvétel, addig Németszőgyénben 7 százalék körüli. Molnár Éva a párkányi városi hivatal szervezési osztályának vezetője elmondja a 10 körzetben átlag 10 százalék körüli a részvétel. Érdekes tapasztalat, hogy a résztvevők között egyenlő arányban vannak fiatalok és idősek. Bényben a szavazók kevesebb mint 10 százaléka járult az urnákhoz, a 600 lelkes Barton 15 százalékos a részvétel, szinte legmagasabb a környéken.

15:38

14:46 Szencen is jóval gyérebb a szavazókedv az átlagosnál. Bár átfogó részvételi eredmények nincsenek, kora délután az óvárosi választókörzetben az 1000 választásra jogosult szavazóból csak 97-en adták le a voksukat, és kicsi az esély arra, hogy ez a tendencia megfordulna.

14:08 Sokatmondó felvétel egy nagy pozsonyi szavazókörzetből. Nem sokkal ebéd után semmi dolga a választási bizottságoknak. Nincsenek szavazók.

népszámlálás 2023
Fotó:  Olvasói felvétel

13:36 Pozsony megyében zavartalan a szavazás, a rendőrség egyelőre nem rögzített incidenst, vagy közrendsértést. "Kijelenthetem, hogy a helyzet nyugodt, a közrend megzavarására sehol nem került sor" – nyilatkozta Michal Szeiff, a Pozsonyi Rendőrség Kerületi Igazgatóságának szóvivője. A rendőrség még a közlekedéssel kapcsolatban sem észlelt eddig problémát.

13:10 Helyzetjelentés a Dunaszerdahelyi járásból.

12:54 Befutott hozzánk néhány nem hivatalos részvételi mutató. Járást és körzetet nincs értelme írni, ugyanis elszórtan, csak mutatóba kaptunk információkat, de szombaton délig a legnagyobb részvételt produkáló körzetekben sem érte el a 15%-ot a már voksoltak aránya. Vannak körzetek, ahol 5% körül van az érdeklődés.

12:36 Lassan érkeznek a hírek a magyarlakta régiókból. Kollégánk szerint a Lévai járásban mindenhol csekély a választókedv. Néhány kivétel akad csupán. Aránylag soknak tűnhet például az a száz választó, aki reggel 9 óráig a közel 1200 lakosú Báton voksolt.

12:18 A (remélhetőleg) tízórás urnazárást követően a Ma7-en folyamatosan nyomon követhetik a Statisztikai Hivatal által közölt részeredményeket. Nem hivatalos végeredmény éjfél körül várható.

12:01 Szombaton délelőtt Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke is leadta szavazatát. Az ellenzéki politikus ugyan nem állt bele teljes mellszélességgel a kampányba, de a voksolás után a megjelent újságíróknak arról beszélt, mindenkit arra buzdít, éljen alkotmányos jogával, menjen el szavazni!

pellegrini
Fotó:  TASR/AP

11:48 Nem véletlenül nem közlünk részvételi statisztikákat, ugyanis nincsenek. A belügyminisztérium szerint csak az urnazárást követően, a szavazatok megszámlálása után tájékoztatnak majd a részvételi arányról. SPOILER: szinte biztosan 50% alatt leszünk! 

11:37 Fontos, ha szavazni megy, mindenképp vigye magával érvényes személyigazolványát, máskülönben a körzeti választási bizottság tagjai megtagadják öntől a voksolás lehetőségét!

11:31 Országszerte összesen 176 választó igényelte a különleges szavazást, mozgóurnát vagy egyéb segítséget. Érdekesség, h vannak kijelölt szavazókörök, ahol a karanténban lévők adhatják le a voksukat. Szélsőséges esetben ezek egyik-másikában egyetlen szavazó sem jelenik majd meg. Vagyis elképezelhető, h a nem hivatalos végeredmény már a szavazókörök nem egészen száz százalékának feldolgozása mellett is ismert lesz

népszavazás 2023
Fotó:  TASR/AP

11:27 Ladislav Orosz, az Országos Választási Bizottság elnöke nem sokkal 11 ra előtt arról tájékoztatott, országszerte rendben zajlik a szavazás. Az érdeklődés a vártnak megfelelően gyér, de minden szavazóhelyiség rendben kinyitott. Este tíz óráig várják a szavazókat. Az áramkimaradások, amelyekről lejjebb mi is beszámoltunk, nem veszélyeztetik a referendumot. Várhatóan ezekben a körzetekben sem kell meghosszabbítani a választásra kijelölt időkeretet. (TASR)

10:26 Hogy szavaznak a politikusok? Nos, a kormánypártiak és az államfő leginkább sehogy. Eduard Heger, Igor Matovič és Zuzana Čaputová is azt nyilatkozták korábban, nem mennek el szavazni. Az ellenzék sem állt bele teljes mellszélességgel a kampányba. A kezdeményező Smer-SD-n kívül csak a Republika és a parlamenten kívülre szorult SNS kampányolt ímmel-ámmal. Peter Pellegrini és a Hlas-SD szokásuk szerint a háttérből figyelik az eseményeket.

10:04 Lássuk, hogy néz ki egy (nép)szavazó lap:

népszavazás 2023
Fotó:  TASR/AP

9:47 Ahogy arról hétközben beszámoltunk, Besztercebánya megyében helyenként komoly gondokat okozott az időjárás. Hol áradás, hol áramkimaradás, hol pedig lezárt utak nehezítették a helyiek életét. A TASR hírügynökség szerint a megye számos településén jelenleg sincs áram. 

A Poltári járásban található Újantalfalván (Šoltýska) és a Losonci járásban található Tőrincsen (Trenč) is gyertyafény mellett népszavaznak az érdeklődők.

9:41 Emlékszik még, hogy eredetileg két kérdést kellett volna tartalmaznia a szavazólapnak? Ficóék ugyanis azt szerették volna, hogy az állampolgárok közvetlenül dönthessenek a Heger-kabinet sorsáról. Ezt a lehetőséget azonban az alkotmánybíróság októberben összeegyeztethetetlennek találta az alkotmány passzusaival. Más kérdés, hogy népszavazás-kezdeményezés második kérdése többé-kevésbé időszerűtlenné is vált. Eduard Heger kormánya decemberben megbukott egy ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson.

9:30 Robert Fico, a népszavazás kezdeményezője is leadta szavazatát. A Smer-SD elnöke az újságíróknak arról beszélt, sosem volt még ekkora szükség az előrehozott választásokra. Egy sikeres népszavazás az ehhez vezető egyetlen út - jelentette ki. 

9:06 Mint írtuk, a népszavazás érvényességéhez nagyjából 2,25 millió szavazatra lenne szükség. Bár arra mérget vennénk, hogy az igenek lesznek többségben és a kezdeményező Robert Ficóék akarata érvényesül, de az is biztosra vehető, érvénytelen lesz a népszavazás.

A szakértők 25-30% körüli részvételt jósolnak.

8:58 Martoson hagyomány, hogy sok helyi lakos csodálatos népviseletben él alkotmányos jogával. (foto:TASR/AP)

martos népszavazás népviselet
Fotó:  TASR/AP

8:49 A szlovák demokrácia rövidke, de viharos történetében sorrendben ez a kilencedik népszavazás. Kettő, az aktuális ellenzék által beterjesztett "kormánybuktató" népszavazásra már sor került korábban, az egyikre 2000-ben, a másikra 2004-ben. Az eddigi nyolc népszavazás közül mindössze egyetlenegy volt érvényes,

az az Európai Unióhoz való csatlakozásunkról döntött.

8:42 Tudta? Ha nem vigyáz, még meg is büntethetik a népszavazáson! Bár nincs igazán módjuk ellenőrizni a ballépést, de a szabály úgy szól, ha a nem megfelelően javított szavazólapot nem az erre a célra kijelölt gyűjtőbe dobja, hanem a "rendes" szavazólapok közé,

33 euróra megbüntethetik.

8:20 Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen a választópolgárok többségének (50% plusz egy szavazat) részt kell vennie az eseményen. Ez a legfrissebb népszámlálási adatok szerint nagyjából 2,25 millió választópolgárt jelent.

8:16 Lássuk a technikai részleteket! A voksoláshoz érvényes személyi igazolványra van szükség, a népszavazással kapcsolatban felmerülő kérdésekről a 02/48592317-es és a 02/48592312-es telefonszámon kérhet tájékoztatást a lakosság a belügyminisztériumtól. Egy szavazólapot kap a választó, melyen a népszavazásra bocsátott kérdés szerepel. Az „igen”, vagy a „nem” választ kell megjelölni. Csak az egyik lehetőség jelölhető meg, különben érvénytelen lesz a szavazat. Választói igazolvánnyal bármelyik szavazóhelyiségben lehet szavazni, ha annak kiadását előre elintézte a választó. Aki egészségi okokból nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhet attól a szavazóbizottságtól, amelyik szavazókörzetbe tartozik. A COVID-19 miatt karanténban levők is szavazhatnak, ha előre bejelentették ezt az igényüket. A szavazólapot a kitöltése után borítékba kell tenni, majd az urnába dobni. Aki nem megfelelően tölti ki a szavazólapot, újat kérhet a választási bizottságtól, az elsőt pedig az elrontott szavazólapokra kijelölt dobozba kell. (TASR)

8:12 A népszavazás reggel hétkor indult, a szavazóhelyiségek este tízig tartanak nyitva. A választópolgárok addig adhatják le igen vagy nem szavazatukat arról a kérdésről: 

Akarja-e Ön, hogy az alkotmány módosítása után a parlament megbízatási ideje a szlovák törvényhozás határozatával, vagy egy népszavazással lerövidíthető legyen".
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.