cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. január 21., 17:18

Kiska javaslata két vállra fektetné a népszavazások kezdeményezőit

Andrej Kiska volt államfő egy olyan javaslattal állt elő a közösségi oldalán, amely – de facto – a népszavazás intézményének további gyengítését jelentené. Az érvénytelen népszavazások kezdeményezőit ugyanis a javaslata anyagilag tönkre tenné.

Abdrej Kiska
Fotó: Andrej Kiska Facebook-oldala

„Szerintem ideje bevezetni azt a szabályt, hogy ha egy népszavazás nem érvényes, vagyis a szavazók legalább 50 százaléka + 1 fő nem vesz részt, akkor annak kezdeményezője fizesse a költségek egy részét. Helyettesítsük a populizmust felelősséggel” – írta.

Kiska azt nem részletezte, hogy a költségek mekkora hányadát kellene a kezdeményezőknek fedezniük, de már néhány százalékos részesedés esetén is több százezer euróról beszélünk.

Szemléltetésképpen a jelenlegi előrehozott választásokról szóló népszavazás csaknem 8,8 millió euróba kerül. Kiska javaslata szerint már a költségekből való öt százalékos közreműködés esetén is csaknem 450 ezer eurót kellene a kezdeményezőknek kifizetniük, írja a standard.sk portál.

Ekkora összeg nemcsak a kisebb politikai pártok, hanem mindenekelőtt számos, kis költségvetésű civil szervezet számára kifizethetetlen.

Ráadásul az eddigi tapasztalatok szerint a költségek egy részének megtérítése inkább szabály lenne, mintsem kivétel. Szlovákia történetében ugyanis a nyolcból eddig csak egy népszavazás volt sikeres, az is éppen csak hogy.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.