2021. június 16., 11:00

Nemhogy a kormánytagok, még Mikulec sincs ott a sorsáról döntő parlamenti ülésen

Megint érdekes jelenetek játszódnak le a szlovák törvényhozás pozsonyi székházában. A keddről szerdára csúszott, Roman Mikulec belügyminiszter visszahívásáról döntő parlamenti szavazáson sem a kormánytagok, sem maga a "vádlott" nincsenek jelen. 

Fotó: TASR
Roman Mikulec

A hiányzás természetesen éles kritikát kapott az ellenzéki padsorokból, a koalíció azzal védekezik, a kabinet tagjainak kormányülésre kellett mennie.

Elnök úr, megkérhetném, hogy legalább egyetlen kormánytag jelenlétét biztosítsa? Legalább Mikulec úr legyen itt, hiszen egy kormánytag visszahívásáról van szó."

- próbált meg békés hangot megütni az ülést vezető elnökkel Erik Tomáš frakció nélküli, egyébként Hlas-SD-s képviselő. Tomáš egyébként azt szerette volna elérni, hogy legalább addig szakítsák meg az ülést, amíg annak tárgya és alanya, Roman Mikulec meg nem jelenik. Tisztességtelen eljárás ez - fogalmazott a párt alelnöke, hiszen "a parlament a kormány felettese" , nem fordítva.

Az ülést elnöklő Milan Laurenčík (SaS) közölte az ellenzéki képviselőkkel, hogy Mikulec és a kabinet többi tagja azért nem tud jelen lenni az ülésen, mert kormányülésük van. 

Amennyire tudom a házszabályban sehol nincs leírva, hogy kötelezően itt kell lennie a miniszternek. Jelenleg a miniszternek sürgősen el kell mennie a kormányülésre, de visszatér!"

Tomáš erre azzal replikázott, hogy a házszabály egy másik pontja viszont kimondja, hogy a parlament kérésére a kormány tagjainak meg kellene jelennie a Ház előtt. Tomáš az ülés megszakítására vonatkozó indítványa végül nem ment át, hiszen a parlament nem volt döntésképés - kevés volt a jelenlévő képviselő. 

Marek Šefčík az OĽANO képviselője Tomášnak azzal vágott vissza, hogy Mikulec kedden "egész nap ott ült a parlamentben", ehhez képest Robert Fico, aki a bizalmatlanság indítvány beterjesztője volt, csak felolvasta a beszédét, majd távozott az ülésteremből. 

Megosztás
Címkék