cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 3., 18:22

Németh Zsolt a Wlachovský-találkozó után: Káčerrel nem lehet folytonosságot vállalni a kétoldalú viszonyban

Németh Zsolt (Fidesz), a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hétfőn hivatalában találkozott a Budapesten tartózkodó Miroslav Wlachovský szlovák külügyminiszterrel. Németh Zsolt a Ma7-nek összefoglalta a találkozón elhangzott leglényegesebb témákat.

németh zsolt
Németh Zsolt és Miroslav Wlachovský a magyar parlamentben találkozott
Fotó: Országgyűlés Sajtóirodája/Pólya-Pető Dávid

Németh Zsolt olvasóinknak elárulta, hogy az új szlovák külügyminiszterrel már évtizedek óta kapcsolatban állnak, s azt sem titkolta, milyen nagy különbséget lát Wlachovský és elődje, Rastislav Káčer között. 

Németh örvendetesnek tartja, hogy a szlovák külügyminiszter Lengyelország és Csehország után Budapestre is ellátogatott. Azaz, ha valakinek kétségei lennének a V4-ek jövőjével kapcsolatban, akkor ez egy látványos példa arra, hogy Szlovákia továbbra is elkötelezett támogatója a V4-es együttműködésnek, ez az orosz-ukrán háború kitörése óta sem változott - szögezte le Németh.

"A találkozónknak az is nagy súlyt adott, hogy egy olyan partner látogatott el hozzánk, akivel az egyik legnagyobb volumenben bonyolítjuk le a kereskedelmi forgalmat. Teljes kereskedelmünk több mint 6%-át Szlovákiával folytatjuk.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Fidesz kormányra lépésekor 22 határösszeköttetési pont volt, ami az idei esztendőre 40-re növekedett. Ez önmagáért beszél, szinte megkétszereződött ez a lehetőség.

Ennek a gazdaságra, az emberek közötti kapcsolatokra, de a nemzetpolitikára is nagy hatása van. A felvidéki magyarságnak sokkal könnyebbé vált az anyaországgal való  hétköznapi kapcsolattartás a színházba-járástól a bevásárló utakig - hangsúlyozta Németh Zsolt. 

A Külügyi Bizottság elnöke hozzátette, "természetesen érintettük a külpolitika összefüggéseit is. Az ukrán háború vonatkozásában a szlovák félnek az az álláspontja, hogy határozottan kiállnak Ukrajna mellett és Oroszország ellen. 

Itt vannak hangsúlybeli különbségek a megközelítéseink között. Tényleg csak hangsúlybelinek mondanám ezt, tehát nem csak diplomáciai fordulat ez a részemről. Hiszen mi is úgy gondoljuk, hogy a célunk nem lehet más, mint hogy Ukrajna függetlenségét és területi integritását sikerüljön helyreállítani.

Ez iránt elkötelezettek vagyunk - minden ezzel ellentétes híresztelés ellenére. És azt is fontos célkitűzésnek tartjuk, hogy Oroszország ne jelethessen a jövőben veszélyt Közép-Európa és a szomszédai számára. Magyarország a közelmúltban nagyon jelentős haderőfejlesztést hajtott végre,elértük a 2%-os GDP-arányos haderőráfordítási szintet. A védelmi ipar területén is vannak kilátások arra, hogy hagyományosan fejlett szlovákiai és a fejlődő magyar védelmi ipar együttműködjön" - húzta alá Németh.

A magyar politikus hozzátette, "ami a felvidéki magyarságot illeti, kifejeztem a miniszter úr felé a reményemet, hogy a szlovákiai magyarok összefognak, még ha a politikai pártjaik megosztottak is, és egyértelműen az etnikai alapon politizáló pártot juttatják a Szlovák Nemzeti Tanácsba, és a Szövetség egy erős parlamenti jelenléttel segíti majd a szlovák-magyar kapcsolatok elmélyítését".

Németh hangsúlyozta, "kora ifjúsága óta ismerem a külügyminiszter urat, aki a 90-es évek elején a Fidesz felvidéki táboraiban is részt vett. Előadást tartott, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Édesapja pedig az egyik legrangosabb szlovák műfordító, aki most talán éppen a tizedik Mikszáth-kötet szlovákra fordításán dolgozik. Nem csodálkozom, hogy számára a V4 nagyon fontos elköteleződést jelent".

Németh hozzátette,

"örvendetesnek tartom Wlachovský úr budapesti látogatását azért is, mert noha ő a kontinuitást hangsúlyozta, a személyes látogatása meggyőzött arról, hogy nem folytatja elődje, Rastislav Káčer politikáját. Ugyanis a kačeri külpolitikával nem lehet folyamatosságot vállalnia egy szlovák külügyminiszternek magyar vonatkozásban, hiszen Káčer nagyon sok kárt okozott a magyar-szlovák kapcsolatokban".

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.