2022. december 10., 12:49

Négy és félezerhez közelít a szlovák állampolgárságukat az állampolgársági törvény miatt elveszítők száma

Az állampolgársági törvény bevezetése, 2010. július 17. óta, 2022. december 5-ig bezárólag 4373 személy veszítette el a szlovák állampolgárságát az érvényes törvény rendelkezéseiből kifolyólag - tájékoztatott a Belügyminisztérium.

Fotó: TASR

A leggyakoribb ok továbbra is a cseh állampolgárság felvétele, mégpedig 1019 személy esetében.

A képzeletbeli állampolgársági dobogó második helyén a német (1013), a harmadikon pedig az osztrák (687) áll.

A magyar állampolgárság megszerzése csupán a hatodik leggyakoribb oka a szlovák elvesztésének (157 személy), a brit (454) és az amerikai (231) előzi meg.

Száz felett van a svájci (127) és az ausztrál (112) állampolgárságot felvevők száma, majd a norvég (89), a holland (73), a kanadai (70), az ír (69), a svéd (56), az olasz (52), a belga (50), a francia és a luxemburgi (22), a finn (19) és a dán (13) követi.

A Belügyminisztérium adatai szerint nyolcan a spanyol, hatan a kínai, öten a lengyel és az új-zélandi, négyen az orosz, hárman az izlandi, ketten az ukrán állampolgárság felvétele miatt kényszerültek lemondani a szlovákról, és

van még egy-egy izraeli, szerb, szlovén, horvát és szingapúri állampolgár, aki kénytelen volt lemondani a szlovák útleveléről.

Az állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el a 2010-es magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák törvény alapján elveszíti állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét.

A szlovák útlevelet a legújabb szabályozás szerint már nem veszíti el automatikusan az, aki más ország állampolgárságát szerezte meg úgy, hogy örökbe fogadták, esetleg születéssel szerezte meg, vagy kiskorúként kapta meg, miközben a szülője szlovák állampolgár maradt. Abban az esetben sem szűnik meg a szlovák állampolgárság, ha idegen országban köt házasságot az illető.

A szlovák állampolgárság akkor is megmarad, ha az egyéb állampolgárságot úgy szerezte meg, hogy a másik ország területén legalább öt éve bejelentett lakhellyel rendelkezik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.