2022. február 17., 08:52

Mutatjuk, mit jelentenek az enyhítések és a „normális” kerékvágás

A járványügyi intézkedések első fázisa február végén érkezik, amikor is enyhülnek a kapacitáskorlátozások, illetve megszűnnek az immunállapotok. A második fázisban pedig azt ígérik, hogy az élet visszatér a normális kerékvágásba.

Mindenhol fel kell venni
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

A koronavírus két éve alatt hozzászoktunk a reszpirátorok viseléséhez, de megélhettük a szigorú lezárások időszakát is, amikor még a legközelebbi hozzátartozóinkkal sem találkozhattunk. A kórházaink megteltek fertőzött betegekkel, leállt a rendes élet, és az embereket hatalmába kerítette a félelem. Sokan még az utcára is féltek kimenni.

A delta őszi hulláma idején főleg november és december fordulóján keményebbek voltak a szigorítások, aztán ahogy a hullám elvonult, egy kicsit nagyobb lett a szabadság.

Bár a deltát felváltotta a fertőzőbb omikronmutáció, a kormány már nem akar alkalmazkodni hozzá.

Keddtől megnyíltak a nem létfontosságú termékeket árusító boltok az oltatlanok és azok számára is, akik még nem estet át a betegségen, de beoltva sincsenek. Tegnap pedig Eduard Heger kormányfő bejelentette, hogy fokozatosan - két lépésbe- még nagyobb enyhítések jönnek.

De lássuk, a tervezett változtatásokat és azok lehetséges hatásait!

1. Az enyhítések első fázisa a vendéglátóipari egységekben

Az enyhítések első szakasza február 28-ától kezdődik, ekkortól megszűnik az OTP, az OP és az OTP+ rezsim, és valamennyi üzemegység alapüzemmódban működik majd. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki beléphet a vendéglátóipari egységekbe, és azok nemcsak este tízig, hanem egészen éjfélig nyitva tarthatnak. De csak annyi embert fogadhatnak, ahány ülőhelyük van.

2. Enyhítések a rendezvények esetén

Február 28-ától megnövelik a rendezvények kapacitását is. Az alacsony és közepesen kockázatos akciókon a limit maximum 500 fő vagy az ülőhelyek fele.

Ebbe a kategóriába tartoznak a mozik, színházak, misék is istentiszteletek, a sport és kulturális rendezvények és a kongresszusok. A reszpirátorviselés itt még kötelező lesz

és kötelezőek a fix ülések is mozi vagy sportmérkőzés esetén, ha ott étkezni is lehet.

A nagy kockázatú rendezvényeken, mint például az estélyek, bálok, esküvők, torok vagy diszkók, maximum 50 fő részvétele megengedett. A sportversenyeken és edzéseken 100 fős a limit, és ezek is alapüzemmódban működnek. Ez azt jelenti, hogy bárki részt vehet rajtuk.

3. Alapüzemmód az üzemegységekben

A kapacitáskorlátozás nélkül és alapüzemmódban tarthatók a házasságkötések, így üzemelnek a mesterséges vízterületek, illetve az alapvető és nem létfontosságú termékeket árusító boltok, de a múzeumok, galériák és könyvtárak is. Minden közlekedési eszköz, beleértve a vonatokat, a buszokat vagy a tömegközlekedési eszközöket, szintén visszatér az ilyen típusú működésmódhoz.

A reszpirátorok viselésének kötelezettsége azonban továbbra is fennáll.

Ami a kórházak, börtönök és egyéb létesítmények látogatását illeti, az alapító vagy az igazgató döntése alapján azok OP vagy az OTP rezsimben is működhetnek.

Az első fázisban, azaz február 28-ától a fitnesztermek maximum 50 fős kapacitással működhetnek, illetve 15 négyzetméteren egy ember tartózkodhat. Ugyanez lesz érvényes a wellnessközpontokra, az aquaparkokra vagy a gyógyfürdőkre is.

A szálláshelyek azonban korlátozások nélkül működnek, de a közös helységeikben a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok érvényesek.

4. Az iskolák működése az új szerint

Az iskolákban feloldják a karantént. Ha a diákok vagy a tanárok közül valaki pozitív lesz, nem kell mindenkinek karanténba vonulnia, aki kapcsolatba került a fertőzött személyekkel, csak azoknak, akiknek tünetei vannak.

​5. Második fázis – a normális kerékvágás

A második fázisban, amely március 28-ától kezdődik, megszűnik az általános kapacitáskorlátozás és a korlátozott üzemidő. Módosulnak a maszkviselés szabályai is, és megszűnik a pozitív személyekkel érintkezők karanténkötelezettsége is.

Az elszigetelést felváltja a 10 napos maszkviselési kötelezettség, függetlenül az állampolgár immunitási állapotától.

6. Mi a helyzet más országokban?

A hetekig-hónapokig tartó tiltások és korlátozások után egész Európa szabadabbá válik. A szomszédos Ausztriában például csaknem ugyanolyanok az enyhítések, mint nálunk. Ott azonban továbbra is korlátozások vonatkoznak az oltatlanokra, Bécs ugyanis bevezette a kötelező oltást.

Csehországban a kormány már a múlt héten törölte a covid-igazolványokat a gasztronómiai és szálláshelyeken.

Úgyanígy Dánia – amelyre az elsők közt csapott le az omikron Európában – is eltörli az intézkedéseket. A dánok megnyitották az állatkerteket, vidámparkokat, mozikat és színházakat is, de az OTP rezsim továbbra is érvényben marad náluk. Nagyobb a szabadság már Nagy-Britanniában, Franciaországban, Portugáliűban és Németországban is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.