2024. május 13., 14:13

Mutatjuk, mikor fizetik ki a 13. nyugdíjat

Decemberben kapják meg a nyugdíjra jogosultak az új, teljes értékű 13. nyugdíjat.

nyugdíjasok
Illusztrációs felvétel
Fotó: SHVETS production/Pexels

Az összege attól függ, hogy ki milyen nyugdíjra jogosult, de a legalacsonyabb 13. nyugdíj is garantáltan legalább 300 euró lesz.

Az öregségi nyugdíjra jogosultak egységesen 606,30 eurót kapnak. A 13. nyugdíj kifizetését nem kell kérvényezni, automatikusan, a havi nyugdíjjal együtt folyósítja 2024 decemberében a Szociális Biztosító (SP) – tájékoztatott hétfőn Martin Kontúr, az SP szóvivője.

A 13. nyugdíj nagysága az egyes nyugdíjtípusok előző évi átlagának megfelelő összeg lesz minden jogosult számára. Ha valamelyik nyugdíjfajtánál az átlag nem érné el a 300 eurót, akkor ott a 13. nyugdíj automatikusan 300 euró lesz

– tette hozzá Kontúr.

Mindenki kap 13. nyugdíjat, aki decemberben jogosult lesz öregségi, korkedvezményes, özvegyi, árvasági, szociális, vagy rokkantnyugdíjra.

Aki többféle nyugdíjra is jogosult, csak egy után kap 13. nyugdíjat: azután, amelyiknél a legmagasabb az éves átlag.

Az egyéb bevételeket, például a külföldről kapott nyugdíjt vagy a nyugdíjtakarékossági bevételt nem veszi figyelembe a biztosító.

Az újfajta 13. nyugdíjat áprilisban hagyta jóvá a parlament, és már nem állami szociális segélyként, hanem a nyugdíjellátás részeként fizeti ki a Szociális Biztosító.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.