2023. november 7., 12:52

Több mint 600 euró lesz jövőre a 13. nyugdíj

Nagyjából 606 euró lesz a jövő évi 13. nyugdíj nagysága.  Erik Tomáš (HLAS-SD) munkaügyi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be a hírt. Az új 13. nyugdíjakat jövő év decemberében fizetik ki a nyugdíjasoknak. „Jövő évtől minden öregségi nyugdíjasnak folyósítják a 13. nyugdíjat az idei éves átlagnyugdíj összegében” – jelentette be a miniszter.

pénz - nyugdíj
Fotó: pixabay.com

Jelenleg a nyugdíjasok a nyugdíjuktól függően 50-300 euró összegben kapnak 13. nyugdíjat. Az új rendszer szerint 300 euró lenne a minimum. A miniszter emlékeztette a nyugdíjasokat, hogy idén kétszer is megemelték a nyugdíjukat. „2024 decemberében minden nyugdíjas 606 eurót kap. Ez az igazi 13. nyugdíj, amit a Hlas párt a kampányában ígért” – mondta.

A miniszter azt is elmondta, hogy biztosítékot is helyeznek a törvénybe. Szerinte bizonyos nyugdíjtípusoknál az új 13. nyugdíj nem lehet 300 eurónál alacsonyabb írja a pravda.sk portál.

A törvénybe olyan garancia is bekerül, hogy az árvasági, rokkantsági vagy özvegyi nyugdíjban részesülők legalább 300 eurós tizenharmadik nyugdíjat kapjanak.

Nem fordulhat így elő, hogy ezeknek a személyeknek az esetében a tizenharmadik nyugdíj összege csökkenjen az idei évhez képest. „Ilyen módon senki sem lesz megrövidítve” – tette hozzá. A 13. nyugdíjat a Szociális Biztosító fizeti majd ki, és a nyugdíjak összegétől függetlenül azonos összegű lesz. Egy 2000 eurós nyugdíjjal, valamint a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkező nyugdíjas is hozzávetőleg 606 eurót kap majd.

A jövő évi 13. nyugdíj teljes összegét 799 millió euróra becsülik.

Több mint 310 millió már szerepel a költségvetésben és rendelkezésre áll. „További 315-öt kapunk a szülői nyugdíj folyósításának megváltoztatásával” – mondta Tomáš. Az új rendszer szerint új módon folyósítanák a szülői nyugdíjakat. A Szociális Biztosító is talált erre a célra 50 millió eurót a költségvetésben. A teljes összeg finanszírozásához még 124 millió eurót kell találniuk.

További hír, hogy a munkaügyi minisztérium megszünteti a szülői nyugdíj folyósításának jelenlegi formáját.

Tomáš szerint mivel a szülői nyugdíjat a szlovák Alkotmány is tartalmazza, ezért nem lehet azt megszüntetni, a kormány a jelenlegi formáját úgy módosítja, hogy a gyerekek a jövedelemadójuk két százalékát fizethetik majd nyugdíjas szüleiknek. Ez a változás jövő év január 1-jétől lép életbe.

A harmadik hír, hogy a munkaügyi tárca tárgyal a pénzügyminisztériummal arról is, hogy ez év végéig minden nyugdíjas egyszeri átalányjuttatásban részesüljön a tizenharmadik nyugdíja mellé. A részletekről a miniszter később ad tájékoztatást. Ennek az összege ugyanannyi lesz valamennyi nyugdíjas számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.