2021. május 6., 17:36

Mobil oltóállomások indulnak útnak a Galántai és Dunaszerdahelyi járásban

Hamarosan útnak indulnak a mobil oltóállomások Nagyszombat megyében. A hatvan és hetven év feletti lakosok, illetve a mozgássérültek a Galántai és Dunaszerdahelyi járásbeli önkormányzatoknál regisztrálhatnak majd a Pfizer vakcinájára. A hetven év felettiek kísérői is megkaphatják a Pfizer oltóanyagát.

oltóközpont Dunaszerdahely
Fotó: TASR
Oltóközpont Dunaszerdahelyen. Ezentúl már nem csak itt kaphatnak vakcinát a csallóközi idősek.

Feltételezhetően a jövő hét végétől indulnak útra a mobil oltóállomások Nagyszombat megyében. A megye rendelkezésére tíz mentőautó áll a szükséges oltási felszereltséggel. A mobil oltóállomásokat elsősorban azon hetven év feletti állampolgárok és a mozgásukban korlátozottak vehetik majd igénybe, akik nehezen jutnak el a nagyvárosi oltóközpontokba. Ők a Pfizer vakcinát kapják. Jó hír, hogy ha a hetven felettiek kísérői is regisztrálnak az önkormányzatnál, ők is megkaphatják a Pfizer oltóanyagát.

 

A mobil oltóállomással kapcsolatos kérdésekről a hét folyamán tartott tájékoztatót a megye vezetősége a Galántai és Dunaszerdahelyi járásbeli polgármestereknek – értesítette portálunkat Agócs Gergely, Nagyszombat megyei képviselő, Királyrév polgármestere.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke elmondta portálunknak, ezt a találkozót a héten mind a hét járási székhelyen megtartották, megtartják. A polgármesterek segítségét kérték ahhoz, hogy összeírják, feltérképezzék azon, elsődlegesen hetven év feletti, illetve mozgáskorlátozott lakosok névjegyzékét, akik jogosultak és hajlandók igénybe venni a mobil oltóközpont által nyújtott lehetőségeket. A helyi polgármesterektől azt is kérték, hogy biztosítsanak egy olyan nagyobb teret, ahol sor kerülhet településeken a jogosultak mobil oltására, természetesen a mozgáskorlátozottakhoz, és indokolt esetben házhoz is elmennek a mentőautók. Berényi hozzátette, mindenképpen azért az lenne a legjobb és leggördülékenyebb, ha egy centralizált helyen a lehető legtöbb helybelit be tudnák oltani.  A biológiai hulladék elszállítását is a megye biztosítja, a faluk vezetőinek erre nem lesz gondja.

„Ahogyan a logisztika megengedi, és tudni fogjuk, hol, hány oltóanyagra lesz szükség, úgy fognak elindulni az autók”

– mondja Berényi. A mentőautó személyzetét minimum két, de inkább három ember alkotja majd, mindenképpen lesz egy orvos és egy nővér is a fedélzeten.

A polgármesterek részéről nagy igény mutatkozik, Berényi elmondta, már most érkeznek a nevek a faluk vezetőitől. A regisztrációhoz külön applikációt indít a megye, a polgárok nem tudnak itt egyénileg regisztrálni, ez a platform az önkormányzatokon keresztül lesz elérhető. Az oltásra jelentkezők adatait a polgármestereknek kell majd feltölteni a számukra megnyitott rendszerbe. A lakos tehát felkeresi majd az önkormányzat által megadott elérhetőséget, igényli az oltást és az önkormányzat által megbízott munkatárs tölti be az adatokat a rendszerbe. Az oltásról és az időpontról való értesítés már az oltást igénylőhöz fut be, várhatóan SMS vagy email formájában.

Azoknak, akik hetven év felettieket kísérnek majd az oltásra és ezzel együtt mint kísérők szeretnék megkapni a Pfizer-vakcinát, szintén regisztrálniuk kell az önkormányzatnál. A megye alelnöke hangsúlyozta, hogy a Nagyszombat megye által beindított regisztrációs rendszer kétnyelvű lesz, ezen a héten elindul a szlovák nyelvű verzió, jövő hétre azonban a rendszernek már szlovák és magyar nyelven is működnie kell.

Berényi József szerint a mobil oltási-folyamat gyorsan beindul majd, előreláthatólag a jövő hét végén, legkésőbb az azt követő hét elején. A mobil oltóállomások körüli költségekről még egyeztetések folynak az egészségügyi minisztériummal, a finanszírozás három pilléren áll majd, a biztosítótársaság is átfizet majd egyes részleteket. Egy ember beoltásának költségét 7,40 euróra mérték fel, ebből fizetik majd a nővért és az orvost.

Agócs Gergely, Királyrév polgármestere elmondta, biztosan pozitív fogadtatásban részesülnek majd a mobil oltóközpontok a lakosság részéről is, hiszen ez egyfajta hiánypótló szolgáltatás lesz, a hosszas tesztelések után végre oltópontot is tudnak majd kínálni az időseknek.

A falvak vezetőinek most elsődleges feladata, hogy begyűjtsék az érdeklődők névsorát és beregisztrálják az embereket. Agócs is úgy látja, hogy a folyamat beindulására belátható időn belül sor kerülhet majd a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban, hozzáteszi, a mobil oltóállomások jelenleg a szociális otthonokban működnek, amint ott végeznek, már indulhatnak is a településekre. Úgy látja, a polgármesterek is nagyon érdeklődnek a lehetőség iránt, hiszen nekik is fontos, hogy az oltóanyag "lekerüljön" a falukra.

"Itt elsődlegesen tényleg a hetven pluszos és a mozgássérült korosztálynak tudunk segítséget kínálni a falukon, hiszen a mobilis fiatalok könnyebben megoldják, hogy utazzanak az oltás után” – zárja le Agócs Gergely.

Megosztás
Címkék