2020. december 29., 12:02

Milyen mellékhatásai lehetnek a koronavírus elleni oltásnak? Mutatjuk!

Az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet weboldalán tette közzé annak a vakcinának a betegtájékoztatóját (leírását), amellyel néhány napja megkezdődött az oltás Szlovákiában. A Pfizer és BioNTech oltóanyagát két adagban kell beadni. Elsőként a neves szlovák professzort, Vladimír Krčméryt oltották be december 26-án.

Fotó: TASR

A jelenleg használatban lévő vakcina a felnőtteket és a 16 évnél idősebb fiatalokat védi meg a COVID-19 betegségtől. A gyógyszerellenőrző intézet felhívja a figyelmet arra, hogy az oltóanyag egyelőre nem adható 16 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

Most kezdődnek a klinikai vizsgálatok a fiatalabb gyermekeknél. Ezt követően frissítjük a listát, hogy kinek adható be a vakcina. Nem igaz, hogy gyermekek esetében nem folytathatók klinikai vizsgálatok. Épp ellenkezőleg, ilyen klinikai vizsgálatokra nagy szükség van, mivel a gyermekszervezet máshogy reagálhat a gyógyszerre, mint a felnőtt”

– írja az intézet közösségi oldalán.

Egy biztos: a klinikai vizsgálatok magas hatékonyságot mutattak az oltóanyagnál. Ugyanakkor, mint minden gyógyszernek, a vakcinának is vannak, lehetnek mellékhatásai. Egyetlen oltóanyag sem százszázalékos hatékonyságú.

Pfizer és BioNTech  vakcina
Fotó: TASR

Annak érdekében, hogy a megfelelő védettséget elérjük, a lakosság kétharmadát kellene beoltani. És bár a vakcina a legjobb védekezési mód a koronavírus ellen, hatása csak pár hónap múlva mutatkozik meg, amikor a lakosság jelentős része már megkapta.

Lássuk a mellékhatásokat!

A vakcina betegtájékoztatóján az olvasható, hogy nagyon gyakori mellékhatásnak számít, 10 emberből több mint 1-et érinthet, a fejfájás, fájdalom az oltás helyén, esetleg a fáradtság és a láz. Ritka mellékhatásként van feltüntetve, vagyis 1000 emberből legfeljebb 1-et érinthet, az arc egyik oldalának átmeneti bénulása.

Összehasonlításképpen annak a rózsaszín pirulának, amit sokan rendszeresen bevesznek, ha fáj a fejük, nagyon gyakori mellékhatása (10 emberből több mint 1-et érinthet) a hányás, a gyomorégés, a hasmenés, a székrekedés vagy éppen a puffadás. Ritka mellékhatása a gyomornyálkahártya-gyulladás, a duzzanat vagy akár a szívelégtelenség.

Éppen ezért a szakemberek azt emelik ki, hogy tudatosítani kell, minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. Még azoknak is, amelyeket rendszeresen beveszünk, és az esetleges kockázatok eszünkbe sem jutnak.

Az, hogy a vakcinát az Európai Orvosi Ügynökség engedélyezte, mindenesetre megnyugtató, beadása nem jelent kockázatot a populációnk számára.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 emberből több mint 1-et érinthetnek)

az oltás helyén: fájdalom, duzzanat

fáradtság

fejfájás

izom- és ízületi fájdalom

hidegrázás, láz

Gyakori mellékhatások (10 emberből legfeljebb 1-et érinthetnek)

az oltás helyének bevörösödése

hányinger (émelygés)

Kevésbé gyakori mellékhatások (100 emberből legfeljebb 1-et érinthetnek)

a nyirokmirigyek megnagyobbodása

rossz közérzet

végtagfájdalom

álmatlanság

viszketés az oltás helyén

Ritka mellékhatások (1000 emberből legfeljebb 1-et érinthetnek)

az arc egyik oldalának átmeneti bénulása

Ismeretlen ( a rendelkezésre álló adatokból)

súlyos allergiás reakció

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék