2020. december 26., 19:19

Krčméry és társai már megkapták a koronavírus elleni védőoltást

A nyitrai egyetemi kórházban szombaton este hét óra után beoltották az első szlovákiai személyeket a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinával.

Fotó: TASR/AP

Az első személy, aki Szlovákiában megkapta a védőoltást, az ismert infektológus Vladimír Krčméry volt, őt további egészségügyi szakemberek követték.

A nyitrai kórházban este hét órától Marek Krajčí egészségügyi miniszter tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, 2020 elején senki nem gondolta, milyen kihívásokkal kell majd ebben az évben megküzdenünk, de karácsonyra megérkezett a koronavírus elleni vakcina, amellyel sikerül legyőzni a járványt, amely világszerte százezrek haláláért felelős, sokakat egy életre megkárosított és munkahelyek millióinak megszűnését idézte elő.

Ezután egymás után szóltak az egészségügyi szakemberek, kiemelve, hogy éppen az antibiotikumoknak és a védőoltásoknak köszönhetően az elmúlt 120 évben, vagyis 1900 óta a térségben élők élethossza 24 évvel hosszabbodott meg, s a tudomány mindig megtalálta a megoldást a járványokra. 

Így van ez most is, emelte ki Vladimír Krčméry, aki elsőként kapta meg a védőoltást, megköszönte a megtiszteltetést, hogy a miniszter éppen őt választotta, s megjegyezte, csodálatos karácsonyi ajándék mindenkinek, amellyel legyőzzük a koronavírust és újra más dolgok határozhatják meg az életünket.

Az oltás holnaptól mind a négy (Pozsony, Nyitra, Besztercebánya, Kassa) korábban jelzett helyszínen elkezdődik majd. A Pfizer és a BioNTech konzorcium vakcináját a vállba szúrják be két adagban. A második adag 21 nap után szúrható be. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal szerint a védőoltás mellékhatásai enyhék és rövid ideig tartanak. Példaként a szúrás helyén érzett fájdalmat és vörös foltot, a fáradtságot, a fejfájást, az izom- és ízületi fájdalmakat, valamint a hidegrázást és a lázat említik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.