Milyen lesz az őszünk? Itt az új járványügyi kérdezz-felelek

2021. július 27., 17:48
ma7 Pomichal Krisztián

Egyre több szakember állítja, kölcsönidőn él Szlovákia. Bár a delta variáns nálunk még alig-alig okoz problémát, a járványügyi mutatók nem adnak okot az aggodalomra, elkerülhetetlen, hogy végül ide is betörjön a vírus új mutációja. Szerencsére tudja ezt a kormány is!

koronavírus
Fotó: unsplash.com

Kellő felkészüléssel persze úrra lehetünk a várható őszi, harmadik hullámon, mondják a szakemberek, csakhogy a járványügyi rendelkezések ezúttal is politikai játszmák tárgyává váltak. Vasárnap a parlament megszavazta ugyan az országos tisztifőorvos számára oltáshoz kötött korlátozások bevezetését lehetővé törvénymódosítást, de egy lazább, megengedőbb változatban. Az ügy politikai vonatkozásairól akkor írtunk, az alábbiakban az ősztől várható intézkedések gyakorlati hatásairól lesz szó – kérdezz-felelek formájában.

2021. július 25., 09:35

Megszavazta a parlament az oltottsággal járó előnyöket, mutatjuk, ősztől mi várható!

Kollár győzelme és Hegerék kudarca. A nemzet nemzője úgy győzte le koalíciós partnereit, hogy tulajdonképpen egy oldalon harcolt velük. 

Mi változik?

Fontos kiemelni, a mostani törvénymódosítás csupán a jogi kereteit teremtette meg a potenciális változásoknak, de a lényeg azért nagyjából már ismert. Augusztusban, hacsak valami rendkívüli nem történik, nem kell különösebb változásokra számítani.

A hírek szerint az egészségügyi minisztérium már dolgozik egy új COVID-automata bevezetésén, amely abban az esetben lép majd életbe, ha a delta variáns ősszel tömegével jelenik meg Szlovákiában.

Az új automatáról egyelőre nem sokat tudni, annyi bizonyos, visszatér a járási beosztás és a tervek szerint új paraméterként az ötven fölötti lakosság átoltottsága is megjelenik majd. 

2021. július 27., 11:14

Augusztus kilencedikétől új COVID-automata lép érvénybe - kezdődik a védettségi igazolványok ellenőrzése

A kiszivárgott hírek alapján a tervek olyannyira előrehaladott fázisban vannak, hogy már augusztus kilencedikétől életbe léphetnek a változások.

Ha nincs oltás, nem mehetek üzletbe?

Ilyesmiről szó sincs. Élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba vagy drogériába még teszt sem kell majd, ahogy most sem. A többi üzletbe vagy bármilyen sporteseményre, színházba, moziba, akárhová pedig egy negatív koronavírus-teszt is elég lesz majd. 

Úgy tudni, ha a COVID-automata fekete fázisába kerülnénk is, akkor sem kell majd teszt vagy oltás az élelmiszerüzletekhez, gyógyszertárakhoz, drogériákhoz - a vásárlók számának korlátozásával kezelik majd a helyzetet.

Hova kell majd oltás vagy teszt?

Egyelőre úgy tűnik, a fenti kivételeket leszámítva, mindenhová, az ugyanakkor még nem dőlt el, milyen típusú tesztet kérnek majd. Néhány kormányzati szereplő már utalt arra, hogy a fertőzésveszély szempontjából kockázatos wellnesscentrumokban például a pontosabb, de drágább PCR-tesztet kérnék majd a vendégektől. A lehetőség tehát benne van a pakliban.

Mi várható majd a munkahelyeken és iskolákban?

Annyit tudni csak, amennyiben kötelező lesz a teszt, akkor ingyenes is lesz. A kormány elképzelései alapján helyben oldanák meg a munkavállalók és iskolások tesztelését, bár arról is hallani, hogy a diákokat nem szűrnék, inkább a tanárok átoltottságát növelnék. Arról is szó esett, hogy a munkáltatók számára lehetővé tegyék, oltáshoz vagy negatív teszthez kössék a munkavállalást, de a részletekről egyelőre alig tudni valamit. 

Az ugyanakkor valószínű, hogy a kora tavaszi időszakhoz hasonlóan, kritikus járványügyi helyzetben oltáshoz vagy negatív teszthez kötik a munkába járást - az ígéretek szerint a teszt ingyenes lesz.

A gyerekeket is teszteltetni kell majd?

Olvasóinkat talán már nem éri meglepetésként, hogy ezzel kapcsolatban is csak találgatások és félinformációk jelentek meg. Ha lesz is kötelező tesztelés az iskolákban, biztosan ingyenes lesz és a korábbi, orrgaratból vett minták helyett elég lesz az orrüregben megforgatni a vattapamacsot. 

És az ingázók?

Miután a tüntetők nyomására a kormány enyhített az ingázás törvényi feltételein, nem várható, hogy újra napirendre kerüljön a szigorítás. Még akkor sem, ha az elmúlt napokban egyre több járványügyi szakember jelezte, a vírus terjedése szempontjából épp az ingázók jelentik az egyik legnagyobb veszélyforrást, ráadásul, egységes munkáltatói igazolás híján,

nagyon nehéz ellenőrizni, ki megy valóban munkába a határon túlra és ki akarja pusztán megkerülni a rendszert.

Ígéret van arra, hogy az ingázókat egyenesen a határátkelőkön teszteljék, bár, hogy erre mekkora a kapacitás, azt egyelőre nem tudni. Félő, lesz néhány jelenleg nyitva tartó átkelő, amelyet lezárnak majd, ha rosszabbodik a járvány. Milan Krajniak munkaügyi miniszter szombati sajtótájékoztatóján azt ígérte, 48 óráig a legrosszabb esetben is érvényes lesz egy-egy negatív teszt, kedvezőbb járványügyi feltételek mellett pedig talán tovább is. 

Kövesse facebook oldalunkat is!