Augusztus kilencedikétől új COVID-automata lép érvénybe - kezdődik a védettségi igazolványok ellenőrzése

2021. július 27., 11:14
ma7

A Markíza értesülései szerint már javában zajlik az egészségügyi minisztérium boszorkánykonyhájában az új, a delta variánsra kihegyezett COVID-automata kidolgozása. A kiszivárgott hírek alapján a tervek olyannyira előrehaladott fázisban vannak, hogy már augusztus kilencedikétől életbe léphetnek a változások.

covid-pass
Fotó: pixabay.com
Képünk illusztráció

Információink szerint az automata továbbra is az eddig szabályozott szolgáltatások és intézmények látogatására, igénybevételére vonatkozik majd, tehát üzletekre, mozikra, színházakra, sporteseményekre, társasági eseményekre, múzeumokra, éttermekre, stb.

Egyelőre úgy tűnik, a COVID-automata nem befolyásolja majd a munkahelyekre vonatkozó rendelkezéseket, nem kötelez semmire, ugyanakkor lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy teszthez vagy oltási igazoláshoz kössék a munkavállalást.

A Markíza úgy tudja, az új szabályok egyik legfontosabbja, hogy a fent felsorolt intézmények számára előírják, milyen járványügyi mutatók esetén kell vendégeiktől kötelezően elkérniük a COVID-pass-t. A konkrét értékek egyelőre nem ismertek, de az már biztos, sárga besorolás esetén már kötelező lesz felmutatni valamilyen védettségi igazolást.

A tévétársaság tudósításából kiderül, nem igaz, hogy erre csak a fekete járásokban kerülne sor.

Nagy változások elé néz az oktatás is. A szakemberek azt mondják, mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen majd tömegesen bezárni az iskolákat. Ezt, úgy tudjuk, a legrosszabb besorolású járásokban is igyekeznek majd elkerülni. Egyes szlovák járványügyi szakemberek most azt rebesgetik, érdemes lenne a tanárok beoltására figyelni, a gyermekekre ez a variáns kevésbé veszélyes.

Mi lesz az ingázókkal?

Szinte az összes kormányzati tanácsadó egyetért abban, hogy a legfontosabb, megoldásra váró probléma az ingázókat érinti. Mivel képtelenség minden határátlépőt leellenőrizni, nincs egységes munkavállalói igazolás, így sokak szerint szigorításra lenne szükség. Az antigén-tesztelés nem lesz elég - mondják, így

az ingázók jelentette "járványügyi kockázatra" az egyetlen hatékony megoldás az oltás.

Azt mindenképp érdemes kiemelni, hogy látva, micsoda felzúdulás fogadta a kormány néhány hete bevezetett majd gyorsan visszavont intézkedését, erősen kétséges, hogy ilyesmire valaha sor kerülne. 

Kövesse facebook oldalunkat is!