2022. január 13., 12:16

Milyen jövőt ígér Szlovákia a sport számára? Sajtótájékoztatót tartott a Szövetség - VIDEÓKKAL

Lesz-e sport Szlovákiában a járvány után? Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Szövetség Pozsonyban.

szövetség sport sajtó
Fotó: ma7
Horváth Zoltán, Szőlőssy Péter, Forró Krisztián, Orosz Csaba, Ferencz László

A sajtótájékoztatón Forró Krisztián, a Szövetség elnöke mellett a felvidéki sportélet ismert személyiségei vettek részt, mint Orosz Csaba, korábbi sikeres olimpikon, Somorja polgármestere, Horváth Zoltán, a dunaszerdahelyi DAC női kézilabdaklub elnöke, Ferencz László, a komáromi röplabdaklub elnöke és Szőllősy Péter, a találkozó kezdeményezője.

Forró Krisztián elmondta, éppen ma kezdődik a kézilabda-Eb, amelyet Magyarország és Szlovákia közösen rendez. Forró szerint ez is a két ország közti kapcsolatok erősödését bizonyítja, amely nagy öröm a felvidéki magyarok számára. Az is nyilvánvaló, a Duna két oldalán teljesen másként kezelik a járványhelyzetben a sportot.

Videó:  ma7

A pártelnök kiemelte, a kormány ezen a téren is kaotikus intézkedéseket hoz, amelyek egyik pillanatról a másikra változnak, ezzel pedig nagyon nehéz helyzetbe hozzák a sportszervezeteket. A napról napra formálódó szabályozások tovább mélyítik a szlovákiai sportélet lemaradását a környező országokhoz képest. Forró szerint kiemelten fontos, hogy a gyerekeket visszahozzuk a tornatermekbe, de a nézők is visszatérhessenek a lelátókra, mert ennek közösségépítő szerepén túl gazdasági feladata is van.

Forró Krisztián
Fotó:  ma7

A Szövetség a tornaórák számának növelése mellett foglalt állást. 

Amennyiben azt szeretnénk, hogy Szlovákiában sportoljanak az emberek, fejleszteni kell a sportlétesítményeket.

Forró szerint ez az alapja, hogy olyan sporttehetségek kerüljenek ki a klubokból, akiknek a szurkolók is szoríthatnak. Ehhez kiemelten fontos az edzőképzés, ezzel kapcsolatos javaslataikat hamarosan részletezni fognak. Újságírói kérdésre válaszolva Horváth Zoltán kiemelte, a ma kezdődő kontinensviadal jól példa arra, mennyire eltérő a két ország megközelítése. Míg Magyarországon több ezer néző szurkol majd a lelátókon, Szlovákiában csak néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a pozsonyi és kassai arénák negyedét töltheti meg a közönség.

Videó:  ma7

A ma7 kérdésére Ferencz László, a komáromi röplabdaklub elnöke kiemelte, tavaly év elején ugyan kaptak állami támogatást, de ennek mértéke szerény volt, s a hazai klubok jelentős részének minden évben a nulláról kell kezdenie a tervezést, mert kevés dologban számíthatnak az állam segítségére, pedig a felnőttek mellett a fiatalok toborzására is nagy hangsúlyt helyeznek. 

Videó:  ma7

 

Szintén a kiszámíthatatlan jövőt nevezte meg fő nehézségként a szlovákiai sportéletben Orosz Csaba és Szőllősy Péter is.

A teljes sajtótájékoztató alább tekinthető meg:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!