2022. március 30., 18:07
Frissítve: 09:36

Mikulec belügyminiszter marad

Roman Mikulec belügyminiszter továbbra is hivatalában marad.

Roman Mikulec és Eduard Heger
Fotó: TASR

A szlovák parlament szerdai ülésén nem sikerült leváltani.

A jelenlévő 102 képviselőből mindössze 46 szavazott a leváltására.

A Sme rodina tagjai nem vettek részt a szavazáson, az ellenzéki képviselők Mikulec menesztésére, a koalíciós képviselők ellene szavaztak, az SaS képviselői klub néhány tagja pedig tartózkodott.

A rendkívüli ülést a Smer-SD kezdeményezésére hívták össze. Az ellenzék szerint a miniszter nem tudta kezelni az ukrajnai háború miatt kialakult menekültválságot, és kisebb magáncégekre bízta az ezzel kapcsolatos teendők elvégzését.

Az ellenzék azzal érvelt, hogy Mikulec ki akar bújni a válsággal kapcsolatos felelősség alól, holott elég ideje volt a felkészülésre és arra, hogy egyeztessen más kormánytagokkal vagy az önkormányzatokkal. Az ellenzéki képviselők szerint megkérdőjelezhető az a döntés, hogy a határon végzett munka koordinálására magánvállalkozásokat szerződtetett, és a cégek közvetlenül, közbeszerzés nélkül kaptak állami megbízást.

Elfogadhatatlan, hogy a menekültválságot és a menekülteknek nyújtott segítséggel kapcsolatos teendőket a belügyminisztérium helyett magáncégek végezzék"

- jelentette ki Denisa Saková független parlamenti képviselő, volt belügyminiszter a Mikulec menesztéséről szóló szavazás után. Mikulec támogatásával a kormánykoalíció nyilvánvalóvá tette, hogy nem képes szembenézni a válsággal. Saková azt mondta, a koalíció ezzel megerősítette, hogy vállalja a felelősséget Mikulec minden döntéséért, amelyek miatt kezdeményezték a visszahívását.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.